Halden Bad er i svært fritt fall. Vinduene er borte. Når dette leses, er det kanskje bare stentrappene igjen. Takket være Helge Bergseth Bangsmoens initiativ, skal kommunen heretter ta vare på det som kan regnes som mulig gjenbruk fra kommunale bygg, som er under riving eller rehabilitering. En prima tanke og gjerning. Og høyst på tiden. Masse av verdi er allerede gått til spille. Vi har levet i en bruk- og kast-tid uten tanke på gjenbruk.

Jeg har nå skålt med et glass Dubonnet for badet idag. Jeg har ikke felt noen tåre, men hevet glasset for byggets vakre og rene stil - og ikke minst for alt dette offentlige badet har gitt byens befolkning - i en tid der slettes ikke alle hadde bad hjemme. Sprer den nye store idrettshallen like mye glede - innen den står for fall, så har haldenserne masse å glede seg til.

Men det var altså Badet, det kommunalt eide og høyst offentlige, ferdig i det Herrens år 1932 jeg hadde i tankene.

Arkitekt var ingen ringere enn byens egen Wilhelm Suhrke. Da badet ble innviet med alle sine herligheter, kostet det 310 000 kroner, sikkert en anseelig sum dengang. Alle ukens dager, men særlig lørdagsbadingen innebar gode tider for den vanlige haldenser.

I 1997 skjedde det fatale at kommunen valgte å selge badet. Man anså ikke lenger at det var nødvendig å bidra til renslighet, badstuglede og svømmeopplæring i Halden Bad. En tid var bassenget og badstuen åpen - til 2010. At det så ble et treningssenter, det var vel bare en konsekvens at kommunens og tidens signaler.

Det knytter seg også meget idrettsglede til Halden Bad. I tiår etter tiår trente Svømmeklubbens unge og fremadstormende garde her - for så i mange år å være i Norgestoppen!

Badet hadde også sine kjente og kjære bademestere - som for eksempel Gunnar Jensen, mannen med stivbremmet Stetson-hatt og bikkja Topsy - hun som gjerne ville spise pølse fra kiosken til Pølse-Ahlsen, men som ikke skulle ha sennep på. Sa Gunnar!

Slik var badet en vital del av haldensernes gode folkelighet. Det gir en rar følelse å se det bli revet! Jeg føle meg ganske så overbevist om at det hadde vært mulig å integrere vakre Halden Bad i selve Os-prosjektet, men bare få av de bestemmende myndigheter har hatt noe forhold til Badet og slettes ikke tidens arkitekter - hverken den estetiske biten eller til historien. Fortsatt kaster vi mer enn nødvendig.

Nå er Badets saga over. Tiden har spist det. Hva badet har betydd for haldenserne, det gir rom og tid til refleksjoner.