Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg får følelsen av en «First blood» effekt.

FRITT ORD

Når man vet hvilke beskjeder som har gått ut fra Justisministeren så er det ubegripelig å lese Ståle Løvheims beskrivelse av dagens hjemtur fra jobben.

Selv om jeg vet at dette foregår hver dag. Minst. Jeg har selv arbeidet i Sverige i mange år, hatt hovedtilhold jobbmessig på Svinesund siden 1978 og jeg lurer på følgende: Hvorfor kan ikke vaktene på grensen være høflige, hyggelige og blide mot folk? Og hvor vanskelig kan det være å sette seg inn i reglene som gjelder når det faktisk er jobben din det dreier seg om?

Det har vært mye fokus på svenske pendlere til Norge den senere tid, etter at Norge nektet de å komme på jobb.

Men de norske sliter også fælt. Visste du at NAV har krevd at ledige haldensere skulle søke jobb i Strømstad og Tanum, de to kommunene som grenser til Halden, på lik linje med Sarpsborg og Fredrikstad.

Men nå vil ingen kjenne av de eller stille opp for de, og de norske pendlerne er i likhet med de svenske blitt en pariakaste som har mistet alle rettigheter.

Les også

Svensk riksdagspolitiker skuffet over at situasjonen for grensependlere ikke er løst

Ekstra skuffende er det at de Halden valgte til å styre disse fire årene ikke har løftet en finger for å støtte sine egne. De norske har nå sittet 1-ett-år i hjemmekarantene!!

Og dette er klippet fra en rapport om karantene ifm covid 19:«Å være i karantene kan være svært kjedelig og isolerende, noe som kan påvirke psykisk helse. Forskerne mener folk i karantene burde få råd til hvordan de skal holde kjedsomheten på avstand, og hvordan de skal takle isolasjonen. For folk som ikke er i hjemmekarantene, men i karantene et annet sted, anbefaler forskerne å gi dem tilgang til mobiltelefoner, ladere, internett og muligheten til å være i kontakt med kjente»

Dette er på grunnlag av 10 dager!

Les også

Grensependlere ble avvist på gamle Svinesundbrua: – Jeg fikk en følelse av at jeg hadde gjort noe skikkelig kriminelt

Men de norske grensependlerne har nå vært permitterte og kanskje jobbet 1-2 dager i uken i 1 år. Resten av tiden i en form for «hjemmefengsel». Det gjør noe med folk. Sikkert også følelsen av at ingen bryr seg. Nå må de også teste seg hver uke i tillegg, for å komme på jobb i Sverige, i tillegg til evigvarende hjemmefengsel i Norge!

Hvis de må til lege eller tannlege kreves 10 dagers karantene, som da blir uten lønn. Nesten en halv månedslønn. I tillegg til alt dette skal de krangle med maktsyke vakter på Svinesund, hver dag, og aldri vite hvilken beskjed de får. Rekker jeg å hente barn på skole eller barnehage idag ...?

Dette pågår enda, selv om det ikke har kommet noe nytt fra justisdepartementet.

Selvfølgelig sliter dette veldig på de det gjelder, og mange har også større og større angst for å passere Svinesundsbroen. Noen sover nesten ikke lenger på natten. I tillegg til dette opplever mange stygge kommentarer på sosiale medier og lite hyggelige bemerkninger fra flere hold. Men de gjør ikke noe annet «galt» i livet sitt enn at de kjemper for å beholde jobbene sine.

Våre nabokommuner i Sverige har vært en større arbeidsplass for haldensere enn en hjørnesteinsbedrift som Norske Skog.Og de betaler skatt til Halden!

Les også

Frykter at 50 års arbeid for grensesamarbeid var forgjeves

Jeg følger med på Haldens smitterapport i HA hver dag, og har enda til gode å se at en grensependler har vært kilden til smitte. Forstå det den som kan, med det har inntil nylig vært greit å spille håndball og ishockey, med nærkontakt an mass og de beviselige følger det har hatt og har. men å dra på jobb får mange ikke. Selv om det er til en folketom butikk på svensk side eller en som bor på Helle som jobber på Nexans. Men noe må vi jo ha å leve av etter corona også !?

Løsningene er jo der!

Gi de mulighet til hurtigtesting ofte eller la de få en vaksine. Problemet løst! Når folk blir psykisk syke eller mister hele livsgrunnlaget sitt og ikke får noe støtte, noe sted, så må det være lov å tenke utenfor boksen.

Jeg får følelsen av en «First blood» effekt. Som akkurat som i filmen eskalerer. En ting er sikkert. Det gode grensesamarbeidet, med egne grensependler-regler, og respekt for hverandre, det har tatt 50 år å opparbeide, vil det ta mange år å gjenopprette.

Les også

Betaler dobbel lønn med stengte grenser: – Det går en stund, men er uholdbart i lengden

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.