Gå til sidens hovedinnhold

- Det var helt magisk

Artikkelen er over 6 år gammel

Slik oppsummerer Jarle Aabø bursdagsfesten han initierte til ære for Aage Samuelsen som ville fylt 100 år i 2015.

Immanuels kirke har 641 plasser hvis man tar med galleriet, og det var en stappfull kirke somo fikk en musikalsk kveld utenom det vanlige lørdag. 14 lokale, nasjonale og internasjonale artister tolket sine favoritter blant sangene til Aage Samuelsen og bød på en drøy 2,5 timers konsert.

- En nasjonalskald

For initativtaker Jarle Aabø ble det en følelsesladd kveld.

- Jeg innrømmer gjerne at tårene rant - flere ganger. Artistene leverte til de grader. Jeg har vært glad i sangene til Aage siden jeg var liten, fortalte haldenseren etter konserten.

Han skriver musikk selv, og det skinner ofte gjennom hvem som inspirerer ham.

- Jeg tenker noen ganger at "dette har jeg fra Aage". Han var en nasjonalskald og kan sammenlignes med Cornelius Vreeswijk, Evert Taube, Bjørn Eidsvåg og Åge Aleksandersen for å nevne noen. Man skal ikke kimse av Aage Samuelsen, og i kveld fikk publikum høre hvordan han kan låte i andres musikk og stemmer, sa Aabø.

- Tusenkunstner

Konferansier HC Andersen gjorde en veldig god jobb som den røde tråden gjennom konserten. Han bandt de ulike innslagene sammen på en naturlig måte, men kunne likevel ikke hindre at (nødvendige) kunstpauser mellom artistene ble dødpunkter på grunn av rigging.

Konserten ellers var full av følelser, trøkk, tempo, behag, salighet, humor, flotte vokalprestasjoner, sarthet og gode historier.

Dag Arne Saltnes, artist, motorsyklist og grunnlegger av Holy Riders, sa det slik:

- Du har laget musikk som hvis det hadde vært bilkjøring, hadde ført til at du hadde mista lappen. Samtidig var du en tusenkunstner i å sette sammen ord og toner. Aage har gitt oss en flott sangskatt.

- Ærefullt

Datteren til Aage Samuelsen, Åse Hauge Samuelsen, var til stede på konserten sammen med åtte andre av Aages familiemedlemmer.

- Det var en veldig fin konsert, og artistene var helt topp. Kvelden har vært ypperlig, sa hun etter konserten.

Aage Samuelsen ble født i Skien 23. januar 1915, og han reiste mye rundt i landet for å predikere og synge. I jubileumsåret blir det derfor markeringer flere steder i Norge.

- I dag er det ærefullt å være datteren til Aage Samuelsen. Han var mye borte da vi var små, men når han var hjemme, var han pappa, sier Åse som var til stede sammen med mannen Ole Hauge.

Duett med Hans-Erik Groth

En av artistene som bidro til å hylle "Broder Aage", var Lill Jannike Wiig. 25-åringen har hatt sang som hobby helt fram til i fjor høst. Da begynte hun på årsstudium i musikk på høyskolen på Remmen.

- Jeg ble tipset om en artikkel i Sarpsborg Arbeiderblad hvor de etterlyste sarspborgartister som ville være med på kveldens konsert. Jeg meldte min interesse og sendte inn et lydklipp. Det tok ikke lang tid før Jarle (Aabø, journ.anm.) ringte og ville ha meg med. Han fortalte at Hans-Erik Groth skulle være med og lurte på om vi kunne ta en duett. Det ville jeg gjerne, forteller Wiig.

Foreldrene Vibeke og Jan-Einar var stolte til stede i Immanuels kirke for å høre på datteren.

- Jeg har hørt mye på Aages sanger de senere årene. Det er gladmusikk, og det var stas at Lill Jannike fikk være med her, sier Vibeke.

- Får ikke gå i glemmeboka

Det er mange som har skrevet musikk, og som kunne fortjent å bli feiret etter sin død. Jarle Aabø mener at Aage Samuelsens musikkskatter skiller seg ut.

- Jeg har gjort dette fordi man ikke må glemme melodiene til Aage. De får ikke gå i glemmeboka fordi de gjør noe med deg. Aage er på høyde med Elvis Presley og Willie Nelson når det gjelder karismatisk levering av tekst og melodi. Men han nyter ikke samme kred fra musikkmiljøet. Og uten det får man ikke samme status, sier han.

Han syns det var fantastisk at Immanuels kirke ble fylt til randen av personer som ønsket å feire Aage Samuelsen.

- På vegne av artistene vil jeg takke for oppmøtet. Det er ekstra gøy å spille for fullt hus, sier han.

Kommentarer til denne saken