Gå til sidens hovedinnhold

Jan Henrik Diesen til eks-ordføreren:– Nok en god dose overdrivelse

Artikkelen er over 1 år gammel

Jan Henrik Diesen svarer Thor Edquists leserinnlegg om Allsang på Grensen.

ALLSANG PÅ GRENSEN Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Påstanden til eks-ordfører Thor Edquist om at hotellet på festningen aldri hadde vært bygget hvis det ikke var for Allsang på Grensen, er nok en god dose overdrevet.

Hvis jeg husker historien rett var det først Comet/(ISS)som hadde leiekontrakten med festingsforvalter om å benytte den gamle Kaserna til overnatting, og at overskudd av inntekten skulle gå tilbake klubben. Det var da også innleide/innkjøpte spillere på Comet som skulle jobbe på Kaserna.

Les Thor Edquists leserinnlegg her:

Les også

– Det er Halden som trenger Allsang!

Allsang sitt sterkt rabatterte bidrag de første årene dreide seg om å benytte noen av rommene til overnatting for crew, og kan vel neppe ha lagt igjen noe særlig med kroner i kassa til Comet, men det lar seg jo gjøre å finne ut.

Daglig ledelse ble etterhvert overtatt av gründer Magne Rekstad med et hjelpellag rundt seg. Denne avtalen ble senere overtatt av ISS, fortsatt med Magne Rekstad som daglig leder.

Når ISS skulle trekke seg ut av driften på Kaserne, sto Magne Rekstad og Bent Ahlsen klare til å overta driftsavtale med Kuler & Krutt. I denne utvilklingsperioden ble også driften utvidet, kjøkkenet mye mer aktivt bl.a. innen catering og tilbud til gjester, og flere blir involvert i administrasjon og drift. Konferansedelen ble også framtredende i driften.

Kaserna ble etterhvert hostel/Vandrerhjem, og kom inn i deres driftsrammer. Staben på Kaserna ble ytterligere utvidet og profesjonalisert, og det begynte å tegne seg brukbare omsetningstall, men på ingen måte noe å skryte av i forhold til å nå et levelig overskudd.

Bygningene trengte renovering. Forsvarsbygg klarte ikke å gjennomføre dette. Større prosjekter som å bytte vinduer, tak, fyringsanlegg, etc., krevde store investeringer.

Når så investor Knut Johansen kom på banen i 2012, hadde driften på Kaserna pågått en god del år. Allsang sitt bidrag disse sommerene var neppe utslagsgivende når han bestemte seg for å investere et 10-talls millioner kroner i festningsprosjektet.

At Fredriksten Hotell idag står som et ombygget fantastisk overnattingssted er således først og fremst Knut Johansen sin fortjeneste, og ikke Allsang! Johansen har i samarbeid med Forsvarsbygg på festingen gjort et formidabelt restaureringsarbeid og profileringsarbeid. Verdien av dette er umulig å fastsette, men selve investeringen dreier seg om mange titalls millioner.

At ordfører gir æren til Allsang for at dette har skjedd, virker på meg veldig historieløst. Hvis det bygger på en eller annen misforstått uttalelse, så bør man justere seg inn på en del facts, og ikke fortsette å «mjæle» det samme - år etter år etter år.

Et historisk tilbakeblikk

Den store mursteinsbygningen som i dag rommer det meste av Fredriksten Hotell omtales ofte som Kaserna. Byggingen av Kaserna ble påbegynt i 1939, etter tegninger av Arnstein Arneberg. I 1940 fullførte tyskerne byggingen, etter å ha inntatt Fredriksten festning.

Etter krigen ble bygningen tatt i bruk som kaserne for elever til militær utdanning. Førkrigstidens underoffiserskole og militære forskole kom begge i gang igjen i 1946. I 1947 vedtok Stortinget å etablere et Forsvarets gymnas på Fredriksten. Undervisningen på den militære forskolen og gymnaset fortsatte parallelt frem til 1969. I 1970 avla det siste kullet realskoleeksamen og gymnaset ble avviklet i 1982.

Til gjengjeld ble Hærens forvaltningsskole flyttet til Fredriksten festning i 1983. Forvaltningsskolene for de tre våpengrener ble så slått sammen til Forsvarets forvaltningsskole, og skolens utdanningsavdeling lå på Fredriksten fram til høsten 2005. Det store bygget ble benyttet som kaserne for elevene/studentene i hele denne perioden fra krigen og til nedleggelsen i 2005.

Sommeren 2007 inngikk et privat selskap en avtale med Forsvarsbygg om leie av Kaserna og den nedlagte forvaltningsskolens administrasjonsbygg. Hensikten var å drive hotell, konferanse- og selskapslokale samt kontorutleie. Leieforholdet ble avsluttet høsten 2009.

En ny eier overtok driften av lokalene fra 2009. Den gamle kasernebygningen huset så Halden Vandrerhjem – Kaserna, spisesal, bar og kjøkken, cateringvirksomhet og utstrakt konferanse- og selskapsvirksomhet. Administrasjonsbygningens inneholdt resepsjon, møterom, konferansefasiliteter og kontorutleie.Fredriksten HotellI 2013 overtok Fredriksten Hotell driften. Det er blitt investert flere titalls millioner i å totalrehabilitere det gamle kasernebygget.

Sommeren 2014 fullføres arbeidet, og Fredriksten Hotell innvies som et topp moderne hotell med 57 helt nye rom og nye fellesområder.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.