(Siste)

Høsten er tid for jakt, og du risikerer å møte en jeger i skogen når du er på tur alene eller sammen med familien. Du blir kanskje usikker på hvordan du skal forholde deg når du ser en mann med hund og gevær.
Er det grunn til å være engstelig? Må jeg vike? Skal jeg gå fram og hilse, eller forlate åstedet?

Norges Jeger- og Fiskerforbund gir deg svar på spørsmål og de gode «slik-gjør-du-det-når-du-treffer-en-jeger»-tipsene:

Alle har like stor rett til å ferdes i skogen:

Allemannsretten sikrer alles ferdsel. Jegerne ønsker ikke å fortrenge noen. Ta mer enn gjerne en prat. Kanskje kan dere bli enige om hvem som går hvor?

Er jakt farlig for meg?

Nei.  Det er ikke farlig å gå i skogen selv om det er jakt. Jegerne vet utmerket godt at du er der, og de vet hva de skyter på. Vi kjenner ikke til at noen bærplukkere, sopplukkere eller andre turgåere har blitt skutt under jakt.  

Må jeg ha rød topplue?

Nei, det må du ikke, men dersom du føler at det gir deg en trygghet så ta den for all del med.

Hvorfor har jegerne signalbekledning?

Jegerne har ofte signalbekledning for å vise de andre jegerne på jaktlaget hvor de er til enhver tid. Det er ikke noe krav om slike klær, men det er vanlig å bruke der flere jegere jakter sammen.

Blir jegeren irritert dersom vi tilfeldigvis møter ham på post?

Det bør han eller hun ikke bli. Det er god tradisjon i Norge at vi hilser på hverandre eller småprater litt når vi møter andre ute på tur i skogen. Det gjelder når vi møter jegere også.

Saken fortsetter under bildet.

 

Men hvis du møter en jeger på post, er det kanskje ikke den rette anledningen for en angvarig prat om vær og vind.

Har jegerne egentlig greie på det de driver med?

Det finnes knapt et jegerkorps i verden som er bedre skolert enn det norske. Alle som skal jakte i Norge må gjennom et jegerprøvekurs på 30 timer samt bestå en offentlig eksamen til slutt.

Alle som skal jakte storvilt må i tillegg bestå en årlig skyteprøve. Vi har skytebaner i alle kommuner der jegere går for å trene og terpe gode våpenvaner. Fokus er både på blinken og på sikkerheten.

Vet jegerne hvordan de skal forholde seg til turgåere?

Norges Jeger- og Fiskerforbund har laget «Jaktvettregler» for å forhindre ulykker under jakt og sørge for at møter mellom jegere og vanlige friluftsfolk går knirkefritt. Dette er jegernes variant av fjellvettreglene.

Den første regelen lyder: «Tenk sikkerhet i alt du gjør som jeger». Jaktvettreglene oppfordrer jegere til å ta hensyn, samt å være imøtekommende og snakke med folk de møter.

Jaktvett-reglene

  • Tenk sikkerhet i alt du gjør som jeger

Tenk sikkerhet med jaktvåpen – alltid! Våpen lagres nedlåst utenom bruk. Behandle alltid våpenet som om det er ladd, og pek aldri på noen. Sett aldri fra deg et ladd våpen. Brekk hagla og ha sluttstykket i bakre stilling når du møter andre for å vise at våpenet er sikkert. Signalfarger gjør at du synes bedre for andre jegere.

  • Skyt kun gode skudd

Skudd plasseres i lungeområdet. 70 meter på stillestående dyr med bredsiden til er nok for nybegynnere. 150 meter er for langt for de fleste. Vær varsom når dyr er i bevegelse: Selv erfarne jegere har problemer når dyr løper. Øvelse gjør mester: Jegere med mange treningsskudd og fellingserfaring skyter bedre. De unngår risikosituasjoner.

  • Behandle skutt vilt riktig

Vilt er en verdifull ressurs som du skal ta godt vare på. Kunnskap om slakting og ivaretagelse er viktig.

  • Lær deg førstehjelp

Lær deg grunnleggende førstehjelp, og ha alltid med førstehjelpsutstyr.

  • Sett minst mulig spor etter deg

Jegere bestreber seg på sporløs ferdsel. Søppel og tomhylser hører ikke hjemme i naturen. Slakteavfall bør om mulig fraktes ut, alternativt graves ned, eller i det minste legges slik at det ikke sjenerer andre.

  • Ta hensyn til andre naturbrukere

Vi er mange som bruker naturen, også i jaktsesongen. Det er plass til alle. Ta hensyn til andre naturbrukere. Gi deg til kjenne, vær imøtekommende og snakk med folk.

  • Kom deg trygt hjem

Å gå seg vill rammer flere enn deg selv. Lær deg å bruke GPS, kart og kompass og ha det alltid med. Last ned NJFFs «Rett hjem»-app til smarttelefonen. Ha med et signalfarget plagg i tilfelle du skader deg, slik at redningsmannskap kan finne deg.

  • Vær stolt av å være jeger

Som jeger er du en kulturbærer, og det skal du være stolt av. Vi høster av naturens overskudd uten at den forringes. Husk at du er en ambassadør for hele jegerstanden, og oppfør deg deretter.

(ANB)