Gå til sidens hovedinnhold

Jag har drömt om att få vila en stund...

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I dag er det verdensdagen for psykisk helse.

Oktober er en bra måned å markere denne, for med regn og mørke kommer gjerne tungsinnet. Det er lettere å stå i både små og store kamper med sola i ansiktet og en varm vind i ryggen.

Psykisk helse er store greier og manifesterer seg over en bred skala, akkurat som somatiske forhold. På samme måte som vi opplever litt rusk i halsen og en svak feber, vil vi alle få perioder hvor tanker, tvil og tungsinn gjør at vi ikke funker optimalt.

Vi er rett og slett litt småsjuke. Også i hodet og sjelen. Det er lov, det er ikke farlig. Du er ikke gæærn. Vi opplever det alle sammen, men vi bruker ikke det rette navnet.

Men på samme måte som vi har kreft og ebola, har vi også alvorlige tilstander som for eksempel schizofreni. Det er kanskje disse alvorlige tilstandene vi tenker på når vi snakker om psykisk helse.

Noen diagnoser, både somatiske og psykiske skal overlates til spesialisthelsetjenesten, men jeg tror vi har mye å tjene på å bidra til å hjelpe hverandre med de mildere sykdommene som kommer og går.

Når ungen får ørebetennelse behandler vi med varm drikke, trøst og kos. Vi hjelper henne gjennom den ubehagelige perioden, for det går over. Det samme gjelder for veldig mange tilfeller av psykisk uhelse. Vi kan behandle hverandre med omsorg og oppmerksomhet. Og dette er også politikk.

Jeg er veldig stolt over å tilhøre partiet som tar dette mest på alvor i konkret politikk. AP reduserer psykisk helse til et skomefenomen. De aller fleste punktene i programmet handler om helsesykepleiere og kunnskap i skolen, samt å bryte ned tabuer. Dette er vel og bra, men jeg mener at de ikke behandler temaet med den alvorligheten det fortjener. Også AP behandler psykisk helse som noe annerledes.

Høyre sidestiller psykisk helse med somatisk helse. Når man leser Høyres politikk på psykisk helse, er det også her snakk om å redusere behandlingskø. Vi har hatt kjempesuksess med pakkeforløpet for kreft. Aldri har så mange fått rask og effektiv behandling for kreft. Denne måten å organisere behandling på kan vi selvfølgelig også kjøre for psykiske diagnoser.

Og Høyre er partiet som programfester det å inkludere psykisk helse i folkehelsearbeidet. I dag er dagen for å bevisstgjøre hverandre på hverdagspleie av psyken i hverdagen.

Vi har kommet svært langt i å akseptere psykisk uhelse som en del av livet for hvermannsen, men vi kan gå enda lenger.

I dag tar vi et skritt sammen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.