I juli 1996 gikk en 18-åring ut av et tog på Oslo S. Han flyktet fra krigen i hjemlandet Jugoslavia og hadde ikke med seg annet enn det han sto og gikk i.

– Mamma sa jeg måtte ta med meg tannbørsten min, men tannkremen måtte bli igjen hjemme hos henne, sier Ivo Klaric til Halden Arbeiderblad.

Ville hjem igjen

I løpet av de 23 årene som er gått siden Ivo Klaric søkte asyl i Norge, har han jobbet målrettet for å skape en god framtid både for seg selv og familien sin hjemme i Bosnia.

Planen var også hele tiden å vende tilbake til hjembyen Zepce som ble bombet i stykker under borgerkrigen på 90-tallet.

I dag er Ivo Klaric 41 år og har oppnådd mer enn han drømte om da han som tenåring kom alene til Norge.

– En solskinnshistorie

Han har klart det først og fremst av egen stå-på-vilje, men gir også Roy Moberg og Pål Myklebust i Eagle Gruppen mye av æren for suksessen han har opplevd de siste årene.

I dag er Ivo Klaric administrerende direktør i Eagle Technology Bosnia og tidligere denne uken ble det åpnet en ny og moderne fabrikk nettopp i hjembyen hans Zepce.

– Dette er en solskinnshistorie som jeg tror mangler sidestykke i Norge i forhold til å forene integrering og næring og hvor Halden, både som lokalsamfunn og næringsvirksomhet, står helt sentralt, sier Roy Moberg til Halden Arbeiderblad.

Byen ble bombet

Ivo Klaric var bare 15 år da borgerkrigen i Jugoslavia kom til hjembyen hans en junidag i 1993. Han husker til og med klokkeslettet.

– Klokken var 10.00 på formiddagen da byen ble angrepet av bomber og granater. Pappa, broren min på 13 år og jeg var hjemme. Mamma var på jobb på fabrikken. Pappa var soldat og måtte dra av gårde i full fart og ga oss beskjed om at vi måtte vente hjemme på mamma.

– Endelig kom mamma

De to brødrene gjorde som faren sa. Mens naboene dro av gårde til tilfluktsrom, forble guttene hjemme og ventet på moren sin.

– Det var en lang dag. Vi var redde og hørte lyden av bomber og granater. Da det begynte å mørkne på kvelden, kom mamma hjem til oss. Jeg husker at vi så henne som en heltinne da hun kom inn døren. Hun hadde hatt en dramatisk tur gjennom byen – som var under angrep – for å komme hjem til sønnene sine.

Ville ta utdanning

Borgerkrigen var brutal mot byen Zepce som i innbyggertall er like stor som Halden. Hele byen ble utbombet og 440 soldater og mange sivile ble drept den dagen byen ble angrepet.

– Jeg opplevde at flere i min familie og folk jeg kjenner ble drept i krigen, sier Ivo Klaric.

Da han bestemte seg for å flykte fra hjemlandet, var det hele tiden med en klart ønske om å vende tilbake til hjembyen for å bidra med gjenoppbygningen.

– Da jeg kom til Norge, var jeg derfor veldig bestemt på at jeg ikke bare skulle finne meg en jobb. Jeg skulle gå på skole og utdanne meg, sier han.

Vilje og handlekraft

Ivo Klaric var ambisiøs og målrettet fra første dag i Norge. Den første tiden på asylmottak, benyttet han til å lære seg norske og engelsk. I løpet av fire måneder satt begge språkene.

Takket være at han lærte seg norsk så raskt, slapp han å gå videregående skole på nytt igjen i Norge, men fikk begynne rett på forkurs til fagskole i Vestfold. Deretter ventet ingeniørstudier på høyskole i Horten som han fullførte i 2001.

Da søkte han jobb på Teknotherm i Halden som prosjektingeniør.

– Jeg var konsernsjef der på den tiden og ansatte ham. Han var egentlig ikke kvalifisert, men det var en vilje og handlekraft ved hans personlighet som jeg falt for, sier Roy Moberg til Halden Arbeiderblad.

Pendlet til Kina

Ivo Klaric flyttet da til Halden og fant seg raskt til rette både på Teknotherm og i Halden for øvrig. Han bodde permanent i Halden i perioden 2001 fram til 2008. I dette tidsrommet fullførte han også masterstudier ved NTNU.

– Jeg var hele tiden ærlig overfor Roy og Pål om at jeg på et tidspunkt ville flytte hjem til Bosnia igjen, sier han.

I 2008 returnerte han til hjembyen sin, giftet seg med kjæresten Darija og bygde seg nytt hus. Men han har hele tiden vært ansatt i Eagle-konsernet, som var morselskapet til Teknotherm fram til i fjor sommer.

I perioden 2007 til 2016 pendlet han mellom Halden, Kina og Bosnia da han var administrerende direktør for Eagle Gruppen sin fabrikk i Kina.

– Etter å ha pendlet i mange år til Kina, bestemte jeg meg for at det var nok. Jeg ga beskjed om at tiden var inne for å arbeide i hjemlandet mitt, sier han.

Bygde fabrikk i hjembyen

I 2016 ble han dermed administrerende direktør i Eagle Technology Bosnia – et selskap i Eagle Gruppen som designer, prosjekterer og produserer avanserte mekaniske komponenter.

Primært til Eagle sine egne datterselskaper og norske bedrifter innenfor olje, gass og fiskeri.

– Vi besluttet i 2017 å bygge egen fabrikk og det nye moderne bygget sto nå ferdig til åpningsseremoni tirsdag denne uken. Fabrikken har per i dag cirka 30 ansatte. Men vi har ekspansive planer for videreutvikling og besitter en tomt på 20 mål som er et godt grunnlag for ekspansjon, sier Roy Moberg.

Og alt dette skjer altså i Zepce, hjembyen til Ivo Klaric. Det er ingen tilfeldighet. Roy Moberg er strålende fornøyd. Ivo Klaric er strålende fornøyd. Og ikke minst foreldrene som så sønnen flykte fra hjemlandet som 18-åring – og som deretter vendte hjem velutdannet og skapte arbeidsplasser i hjembyen.

– Ja, de er kjempestolte selv om de ikke sier det direkte til meg, men jeg vet de snakker med naboene om det, ler Klaric.