– Vi gleder oss veldig. Jeg tror at lokalet kommer til å passe perfekt til et slik arrangement, sier Ali Kocu, initiativtaker bak Oktoberfesten.

Stor stab

Kocu, som er innehaver av Havna Restaurant i Indre havn, flytter personalet og driften bort til det nye selskapslokalet for en kveld. Selv har han håp om at dette kan være starten på en ny tradisjon i Halden.

– Vi lover at det blir fest og fantastisk stemning. Målet er at det skal være som i Tyskland. Forhåpentligvis kan dette bli noe positivt som haldenserne samles om i mange år framover. Vi vil skape stemning i Halden, sier en spent Kocu.

Han legger til at de ikke har noen forhåpninger om å tjene noe penger på dette, men at det er en form for et prøveprosjekt. Han håper selvfølgelig at de fleste av de 400 billettene blir solgt.

– Seks personer fra Comet skal jobbe dugnad, mens vi er sju personer som skal stå for servering. I tillegg har vi leid inn et profesjonelt vaktselskap som skal stå for vaktholdet.

Ingen rølpefest

Kocu har ingen planer om at det skal blir en rølpefest. Profesjonell betjening og vakthold skal sørge for at de holder seg innenfor det som er retningslinjene i alkohollovgivningen.

– Vi bruker skjenkebevillingen fra Havna Restaurant, og vi vil aldri risikere å få problemer med den. Jeg er sikker på at det kommer til å gå veldig fint, sier restaurant-gründeren.

– Vi kommer til å premiere beste kostyme, både for kvinner og for menn. Oslo Blåseorkester kommer for første gang til Halden, og jeg kan love at de vil skape ordentlig «ompa-ompa»-stemning.

Endret utelivsmønster

Kocu legger bak seg en sesong på havna, som har vært varierende. Han merker at nordmenn, etter par år i koronakarantene har søkt utenlands.

– Vi merket at det var mange som ville få med seg siste sesong av Allsang på Grensen Det har vært færre norske turister enn vanlig, men tiden før og etter sommeren har vært veldig bra. Jeg tror nok at det er mange haldensere som har lagt seg til litt andre vaner under pandemien.

– Derfor håper vi nå at vi kan skape noe nytt, og da er det naturlig å bruke Haldens ferskeste samlingspunkt, sier han.

Ikke problematisk

Trond Henriksen, daglig leder for Kirkens Bymisjon i Halden, drifter den nye Byparken. Han har ingen betenkeligheter med å leie ut lokalet til en Oktoberfest.

– Er det ikke litt spesielt at Kirkens Bymisjon leier ut lokalet til et arrangement der øl er i fokus?

– Det er et legitimt spørsmål, men det er viktig å påpeke at vi i Kirkens Bymisjon bare leier ut lokalet. Vi har ingenting med serveringen å gjøre. Vi kunne ikke ha selv arrangert noe slikt. Samtidig er det viktig å påpeke at Kirkens Bymisjon ikke er noen avholdsorganisasjon.

Henriksen har selv planer, som privatperson, å ta turen innom fredagens Oktoberfest.

Han tror lokalet egner seg godt til større tilstelninger.

– Vi er avhengig av inntekter for å drifte Byparken. Det koster rundt 3000 kroner hver dag, eller rundt én million kroner i året å drifte lokalet. Da er utleie til private aktører og næringslivet viktig inntektskilde, og vi har heller ikke noe problem med å differensiere på pris, sier han.

Ali Kocu og Havna Restaurant betaler 20.000, inkludert utvask for å leie Byparken for en kveld. Et alkoholfritt arrangement vil koste rundt 10.000 kroner, mens noen ideelle formål får leie lokalet gratis.

Se bildene fra Oktoberfesten i 2018:

Bildeserie

Bildeserie: Se bildene fra Oktoberfesten på festningen

Fullbooket

Attraktiviteten til det nyåpnede lokalet er det ikke noe å si på, og ifølge Henriksen har responsen etter åpningen vært enorm.

– Hovedformålet vårt er «Ung på dagtid», men vi leier også ut til andre. Vi får mange forespørsler vedrørende bryllup og konferanser. Vi er faktisk bortimot fullbooket hele sommeren 2023, og nå begynner også 2024 å fylle seg opp, sier han begeistret, men legger til at det ikke er alle som får leie lokalet.

– Det blir ikke noen russefest i Byparken. Ellers kan lokalet brukes til så mangt. Det har gått veldig bra så langt, og siden sommeren har vi ikke hatt mer enn to knuste vinglass, sier Henriksen med et stort smil.

Ulempe for Halden

Kultur- og arrangementsarrangører i Halden, har en stor ulempe sammenlignet med deres bransjekolleger i for eksempel Sarpsborg og Fredrikstad. Skal man ta toget hjem etter en tur på byen i Halden, går nemlig siste tog klokka 22:00. Til sammenligning går siste tog fra Fredrikstad og Sarpsborg, retning Halden våre før rundt klokka 01:30.

– Det er klart det er en ulempe, spesielt med tanke på at hotellkapasiteten i Halden er begrenset. Jeg har selv truffet flere personer i Fredrikstad som kunne tenkt seg på Oktoberfest i Halden, men som har problemer med hjemreisen, sier Kocu.

Henriksen nikker enig. Han håper på at det vil bli gjort noe med rutetidene, spesielt med tanke på at Bane NOR nå skal investere i området rundt jernbanen i Halden.

– Når hele området her er ferdig, med utearealet hvor vi blant annet kan arrangere konserter utendørs med flere tusen mennesker, håper jeg togtidene blir tilrettelagt slik at også Halden kan ta imot besøkende på samme vilkår som nabobyene våre.

– Høy partyfaktor

Nå er uansett fokuset på fredags Oktoberfest. Både Henriksen og Kocu håper på et vellykket arrangement

– Det bli en stor generalprøve for Byparken. Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger på lokalet så langt, så det skal blir spennende å se, sier Henriksen.

Kocu har i hvert fall troen på at det kan bli en minnerik kveld.

– Vi lover høy partyfaktor og skikkelig trøkk, avslutter han.

Oktoberfest

Oktoberfest, lokalt også kalt Wiesn, er en stor ølfestival som holdes over 16 dager sist i september og først i oktober hvert år i den tyske byen München i Bayern. Den regnes for å være verdens største folkefest.

Den ble arrangert første gang 12. oktober 1810 til ære for ekteskapet mellom Bayerns kronprins Ludwig og prinsesse Therese, da Bayerns kongelige innbød Münchens borgere til hesteløp, øl og andre fornøyelser, og ble raskt gjort til en årlig foreteelse. I dag er den verdens største folkefest.

Festivalen pågår i 16 dager før den første søndagen i oktober på et område som heter Theresienwiese, oppkalt etter prinsesse Therese. I anledningen festen brygges et eget Oktoberfestøl. Det serveres i en type énliterskanner som kalles «Maß», og er alkoholsterkt og smakrikt. Det får bare produseres av lokale bryggerier. Ølserveringen skjer i store telt som rommer 3-10 000 mennesker og tar inntil to måneder å reise.

I de senere år har Oktoberfesten spredt seg til andre deler av verden, blant annet Norge og Halden.