– Våre kirketjenere får ryddet unna en del, men med kirker og kirkegårder i hele Halden å holde i orden, rekkes det ikke over alt og spesielt ikke på Os, sier kirkeverge Per Holger Andersen.

Rydde løv og kvist

Han har allerede sendt ut en invitasjon til alle ansatte i Den norske kirke i Halden. Han vil også gi frivillige muligheten til å delta.

– Nå førstkommende onsdag kommer vi til å holde på med å rydde løv og kvist fra morgenen av, sier han.

De er åpne for at alle kan være med på et krafttak på kirkegården.

– Alle ansatte er invitert, og de som har anledning til å lette rumpa fra stolen på kontoret vårt i et par timer kan komme og ta i et tak, sier han og smiler.

Seks kirketjenere

Det er seks kirketjenere i Halden, og de tar sammen jobben med å rydde alle kirkegårdene i byen.

– Det er veldig mye som legger seg på denne tida. Denne konteineren har jeg fylt bare siden tirsdag, sier kirketjener Ole Petter Skram og peker på en stor haug som rager over kanten på konteineren.

Han peker videre oppover alleen, og sier at han jobbet der tidligere på dagen. Allerede har det begynt å legge seg nye løv på bakken.

– Alle kirketjenerne vil være til stede på onsdag. Men det er fint hvis folk som kan delta tar kontakt med Knut Skram i løpet av tirsdag ettermiddag, så vet vi hvor mye utstyr vi skal stille med, sier Andersen.

– Får litt pepper

Som vi skrev om i sommer, så er det hver enkelt fester som har ansvar for å holde området rundt gravene rene.

– Det er vi som har ansvar for uteområdene på kirkegårdene. Vi får litt pepper innimellom hvis vi ikke rekker over områder, spesielt når våren starter, og nå på høsten, sier Andersen.

Det er kirketjenerne som gjør det og ordner med begravelser. De hadde en nedbemanning for noen år siden, og tidligere hadde de en kirketjener til hver gravplass.

Det er store områder for de seks tjenerne.

– Vi er gravplassmyndigheten i Halden, og vi vil rydde det pent til allehelgen. Si ifra om du kommer, så har vi også varme kirketjenervafler og fersk kaffe klar, sier Andersen.