Scienceelevene fikk gymsalen til å koke

SCIENCE:  Lea-Sofie Thomsen Lie (til venstre) og Anusha Marie Mosbye går på sciencelinja på Greåker videregående skole. Her viser de fram eksperimenter med nitrogen for niende trinn ved Strupe ungdomsskole.

SCIENCE: Lea-Sofie Thomsen Lie (til venstre) og Anusha Marie Mosbye går på sciencelinja på Greåker videregående skole. Her viser de fram eksperimenter med nitrogen for niende trinn ved Strupe ungdomsskole. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Niendeklassingene ved Strupe ungdomsskole fikk se at naturfag kan være morsomt – i hvert fall hvis du har tilgang til flytende nitrogen.

DEL

Hver dag står Anusha Mosbye fra Halden opp klokka fem om morgenen for å rekke bussen, slik at hun kommer tidsnok til første time på Sciencelinja ved Greåker videregående skole.

Science er kjempemoro

– Jeg har det kjempemoro på skolen og er veldig glad i klassen min! Det er verdt å stå opp for, sier hun Anusha Mosbye som synes det er veldig morsomt å være tilbake på Stupe ungdomsskole igjen. Hun har nemlig vært elev her tidligere.

Medelev Lea-Sofie Thomsen Lie som også er fra Halden, er enig:

– Vi har det veldig bra på sciencelinja. Naturfag er mer enn bøker, og det er dette vi vil vise fram for elevene her i dag. Kan hende får flere lyst til å ta studiespesialisering med science etter at de er ferdige med ungdomsskole, sier Lea-Sofie Thomsen Lie.

Sammen med Emilie Ying Ulstad Hovland som er fra Moss, driver de ungdomsbedriften Eureka UB. Ungdomsbedriften deres reiser rundt på skoler i Østfold og arrangerer scienceshow for å vekke realfagsinteresse for barn og unge fra sjette til niende trinn. Elevene på åttende og niende trinn ved Strupe fikk se showet tirsdag.

FULGTE MED: Elevene i niende trinn ved Strupe ungdomsskole fulgte med.

FULGTE MED: Elevene i niende trinn ved Strupe ungdomsskole fulgte med. Foto:

Lagde og smakte på is

– Onsdag skal vi til Risum. Det gleder jeg meg til, for det er min gamle skole, forteller Lea-Sofie Thomsen Lie. Hun forteller at også Idd barneskole kommer til å få besøk av elevene.

De tre brukte flytende nitrogen under eksperimentene. Skoleelevene som satt i klynger på gulvet i gymsalen og fulgte med, fikk delta.

– Er det noen som vet hvor kald nitrogen må være for at den skal holde seg flytende?

– Minus 190 grader! Svarte en av guttene i salen, og svaret viser seg å være korrekt. Nitrogen har et kokepunkt på -190 grader.

To av skolens elever, Nora og Lars, var med å lage is med bringebærsmak – som visstnok egentlig smake litt mer som jordbær.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags