HA fikk en god prat med Merethe Fagereng blant de frivillige på Bruktstua, som var med på åpningsdagen i 2014.

Folk har bidratt

– Det var Aremark kommune, gjennom Frivillighetssentralen, som starta tilbudet. Alle frivillige er fra bygda, og vi stortrives sammen i butikken vi ikke kaller ei sjappe, men ei stue, og vi tar ikke med oss problemer på jobb, forteller Merethe ved siden av Iryna fra Ukraina med et godt smil.

– Og vi har Sofia her. Jentene kom til oss som flyktninger, den første kom i mars og vi har i samarbeid med kommunen innredet leiligheter, og hatt innsamlinger spesielt for dem. Folk i Aremark har bidratt stort for å hjelpe våre ukrainske venner. Hun kommuniserer med dem på engelsk, som de andre frivillige på Bruktbua.

Gjenbruk er blitt populært og det er et imponerende utvalg i Bruktstua.

– Alle varer får vi gratis og de aller fleste er fra bygda vår, og omsetningen viser betydelige summer i løpet av året, legger Merethe til på østfolddialekt.

Gir bygda tillit til selvbetjening

Ellen Vestby de kaller sjefen, fikk en god idé, da Norge ble nedstengt i koronatida og ordningen fungerer veldig bra!

– Vi fikk god snekkerhjelp fra kællane, som er stamgjester her. De fikk opp fine skap utenfor Bruktstua for selvbetjening. Det økte omsetningen betraktelig og kundene betaler med vipps, forteller Ellen og smiler.

– Og vi har et godt samarbeide med Furulund kafé. Vi kan spøke med kundene, at det kan være lurt å handle med oss først. Kanskje de ikke orker en handel etter en god middag, avslutter Merethe Fagereng lattermildt.