Kulturvernpris til Orød gård

FIKK PRISEN: Prisvinnerne Anne Håbu og Tor Øvrebø omgitt av leder i Fortidsminneforeningen Østfold, Jens Bakke og fylkesordfører Ole Haabeth.

FIKK PRISEN: Prisvinnerne Anne Håbu og Tor Øvrebø omgitt av leder i Fortidsminneforeningen Østfold, Jens Bakke og fylkesordfører Ole Haabeth. Foto:

Av

Fortidsminneforeningens kulturvenpris ble søndag kveld delt ut til Anne Håbu og Tor Øvrebø for restaureringen av Orød gård ved Tistedalen.

DEL

Utelingen foregikk i Fredrikstad, der fylkesordfører Ole Haabeth sto for overrekkelsen.

Hovedbygningen på Orød sto for fall da Håbu og Øvrebø kjøpte stedet i 2012. Da var hus og hage preget av langt framskredent forfall: Alle vinduer var knust, dørene var brutt opp og smadret, de gamle vedovnene var stjålet. Tapetene hang i laser fra veggene, snø føyk langs gulvene og hussopp hadde fortært bjelkelag så gulv falt ned i kjelleren. De aller fleste haldensere hadde for lengst gitt opp håpet for den historiske bygningen.

Orød troner på en morenerygg sør for Tistedalen. Gården hører hjemme i et lystgårdsbelte rundt Halden, der velstående trelasthandlere investerte i herskapelige hus og hager. Orød var på 1800-tallet eid av familien Leganger, som hørte med til Haldens plankeadel.

Dagens hovedbygning skriver seg fra ca. 1850 og er reist av Georg Leganger. Leganger var trelasthandler og stortingsmann som sin far. Bygningen er oppført i senempire med stor festsal mot hagen. I byggeprosessen var det brukt materialer av høy kvalitet, noe som var med på å berge huset i de årene det sto for fall. I tilknytning til hovedbygningen var det uthus og fløybygninger symmetrisk plassert rundt tunet, og en stor hage med dammer, lysthus og naturstensmurer.

Siden Anne Håbu og Tor Øvrebø kjøpte Orød i 2012, har de lagt ned mange millioner kroner og utallige timers arbeid for å sette stedet i stand – og en stor del av jobben har de gjort med egne hender. Arbeidet har gitt resultater: Hovedbygningen og en av sidebygningene er ferdig, og de er godt i gang med å restaurere hageanlegget.

De fortjener også ros for stor åpenhet rundt restaureringen. Anne Håbu og Tor Øvrebø har stilt opp som foredragsholdere på seminarer om restaurering og søknadsskriving, og de har en egen facebookside der de forteller om arbeidet. Fra første dag har de også invitert med lokalsamfunnet: Utallige foreninger og mer eller mindre tilfeldige tilreisende har besøkt Orød mens arbeidet har pågått.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags