Gå til sidens hovedinnhold

Inger Marie Minge

Artikkelen er over 2 år gammel

Før helgen døde den kjente Halden-profilen Inger Marie Minge i en alder av 82 år.

NEKROLOG Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hun bar på en sykdom, som bare få visste om. Som den livsbejaende dame hun var, kjempet hun sterkt helt til det siste. Ja, hun var på alle måter en enestående fighter, slik hadde hun også vært en omsorgsfull datter for sine gamle foreldre.

Inger Marie var gift med HAs sportsjournalist Gunnar Minge - og fulgte ham rundt omkring - også etterat han ble lenket til en rullestol.

Inger Marie var utdannet lærer og arbeidet på Os skole, der hun fikk mange takknemmelige elever. En av dem, som hadde problemer med regning, har fortalt meg om Inger Maries tålmodighet. Hun tok frem en fyrstikkeske. «Hvis jeg tar ut 7 fyrstikker, hvor mange er det igjen i esken?»

Mens den «dumme» eleven klødde seg i hodet, fikk hun servert varm sjokolade.

Etterat Inger Marie sluttet som lærer, begynte en svært spennende epoke i hennes liv.

Hun valgte ikke å gå inn i en rolig pensjonstilværelse, men ville vie sitt liv til kunst og kunstformidling.

I enden av den tankerekken oppsto Galleri Marie - først på Torvet i Basarene, siden i Borgermestergården på Nordsiden.

Det merkelige med Galleri Marie var at det ble viden kjent utenfor Halden. Hun ble en god venn av ingen ringere enn Jakob Weidemann - og hun solgte hans kunst. Det kunde hende at hun dro fra Jakob med malerier, som ikke var helt tørre ennå! Etterspørselen var stor.

Inger Maries vennskap med grev Sigvart Bernadotte (onkel til svenskekongen) og hans hustru Marianne, ga liv til nye og spennende utstillinger.

Også vennskapet med Norges internasjonale designer Per Spook skulle gi Halden og Galleri Marie spennende innhold.

Inger Marie opplevde at Odd Nerdrums elever kom til henne - ikke minst Vebjørn Sand. Alt dette betydde suksess for galleriet. Ikke minst Inger Maries store kunstmønstringer i Hotel

Sheraton i Sandvika ble berømte. Derfor ble også Galleri Marie et år valgt til Årets Handelsbedrift i Halden.

Inger Marie var på mange måter pensjonisten som gikk mot strømmen. Hennes vilje og skaperevne fulgte henne uten stopp hele livet ut. Hennes vakre hjem var preget av det, der ute ved Svinesund.

Jeg tror det må ha vært hennes høye intelligens og innebygde radar, som hele tiden nørte opp under hennes skaperevne og gav ny energi.

På slutten av hennes liv var hun dypt urolig for at noen ønsket å fjerne alle bilene fra Torvet. Ønsket politikere og planleggere å ta livet av Sydsidens forretningsliv, undret hun. Og Os skole, som var hennes plattform i unge år, den måtte man ikke rive.

Der var hun. Alltid på pletten og rede til å forsvare Haldens identitet. Hun sov ikke i timen!

Inger Marie elsket europisk kultur - og fant mange tråder med sin tidligere nabo, Mogens Skovborg. Når hun skulle søke rekreasjon, tok hun gjerne med seg venner til det lille svenske ferieparadiset Fjällbacka. Der fant hun roen.

Jeg er glad over å ha vært en av hennes gode venner. Vi hadde kjemi med hverandre. Jeg vil bære hennes vennskap med meg videre.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.