Gjennom flere år har konfirmantene i Halden hatt tradisjon for å sette opp en musikal basert på bibeltekster. I år var det stykket Peter som ble framført for publikum i Immanuelskirke søndag kveld. Med avansert lysutstyr kunne man se all verdens farger skinne fra den flotte Jesus-statuen i kirkerommet. Også konfirmantene skinte som musikalstjerner.

Ville helst slippe «Peter»

I en kristen musikal er naturlig nok Jesus en av de store stjernene. Han ble spilt av Øyvind Roberg, som nok følte seg velsignet da han vant et nettbrett for innsatsen sin i en loddtrekning arrangert av menighetene. Det kan nevnes at Øyvind var en stødig utgave av Jesus.

– Det var en av de vanskeligste rollene, for da måtte en huske flest replikker. Når jeg først skulle være med, så ville jeg ha en stor rolle. Jeg har ikke så mye teatererfaring, men har holdt på litt med skuespill på skolen gjennom årene. Det blir lettere å engasjere seg i det når en har en litt større rolle, forteller han til Halden Arbeiderblad.

Vilde Fosdahl derimot, ønsket i grunn ikke å være stjerna i showet. Det ble hun likevel. Hun spilte tittelrollen Peter, som ifølge bibelhistorien var Jesus' mest betrodde disippel. Dermed hadde hun store sandaler å fylle i søndagens forestilling. Noe jenta med noe teatererfaring fra Veslefrikk teatergruppe greide fint.

–  Vi ble spurt om hvilke roller vi ønsket. Jeg var åpen for mange roller, men sa at jeg ikke hadde lyst på hovedrollen. Men den fikk jeg. Så det var litt typisk.  Det gikk mye bedre enn jeg trodde det skulle gå. På generalprøven var det mye surring. Det er mange år siden jeg har gjort noe slikt, forteller Fosdahl, som var aktiv innen barneteater da hun gikk på barneskolen.

Ungdommene har ikke hatt lange tiden på å lære seg replikkene. I fem uker har samtlige involverte pugget og øvd for at alt skulle sitte til denne helgen.

 

–  Vi har bare hatt fem øvinger til sammen. Så mye av arbeidet har vi gjort hjemme, forklarer Vilde, som har brukt de siste fem ukene på å memorere replikker på egen hånd.

– Men jeg har ikke pugget så masse. Likevel satt det bra på scenen, sier jenta som var imponert over manusforfatteren til stykket.

«Bullshit» i kirken

Uten at HA skal gå god for bibelens innhold, var altså tekstene basert på bibelhistorie. Språket var det likevel en ungdommelig tvist over. Noe ungdommene selv satte pris på. Flott lysshow og moderne sanger gjorde at det var en lett musikal å følge med på, selv om det kanskje var noe annet enn det folk flest forventer i en kirke.

– For eksempel var det en replikk som hadde ordet «bullshit» i seg. Det var kanskje overraskende for noen. Jeg tror det blir mye mer spennende når det blir løst på moderne vis. Slik at det ikke blir så kjedelig og gammelt, mener Vilde Fosdahl.

– Det var morsomt at manusforfatteren brukte nye ord. Selv om en er kristen, så tåler man slikt, mener konfirmanten Vilde, som synes det er en fin tradisjon å konfirmere seg i kirken.

 

Å leke med «Guds ord» var et bevisst valg, forteller menighetspedagogen Johannes Halvorsen.

– Dette et stykke vi har laget for å fortelle ganske mange sentrale bibeltekster på en ungdommelig måte. Dette er konfirmanter. De skal lære om kristen tro og tradisjon. Da tror vi det blir en god måte for dem å lære på. Jeg tror også at de som har vært med har vokst som mennesker av musikalutfordringen, sier Halvorsen.

– Det har vært mange smil her i dag. Vi har tatt oss mange friheter. Ordet «bullshit» har nok også en annen valør på amerikanskengelsk enn på norsk. Vi hadde nok ikke brukt norske banneord i stykket. Tanken er å bruke en språkdrakt som ligger nærmere ungdommens daglige tale, forteller mannen om ordvalget som skapte mye latter i en fullsatt kirke.

Bildeserie

Konfirmantene lagde kirkemusikal

 

Holder tritt med teknologien

Menighetene for Halden, Berg og Rokke er stolte av framføringen til konfirmantene sine. Utover den moderne musikalen la nok også den oppmerksomme kirkegjenger søndag kveld merke til endringer i den tradisjonelle kollekten. Nå har nemlig kirken skaffet seg Vipps, for å gjøre det enklere for folk å gi. 

 

– Det gjorde vi første gang sist søndag. Det er rett og slett fordi det er praktisk. Det er ikke noe vi gjør fordi det er kult, men vi ser at mange mennesker ikke har kontanter. Hadde vi satt i gang med kortterminal, hadde vi vært 15 år for seint ute. Derfor holder vi på å innføre det i alle menighetene i den norske kirke i Halden. Berg menighet har allerede tatt det i bruk, mens de andre holder på med et alternativ i offergaven, sier Halvorsen.

– Har dere merket noen forskjell i givergleden?

– Det er litt for tidlig å si noe om, men vi gjør det som sagt av praktiske årsaker, sier en blid Halvorsen til Halden Arbeiderblad.