(Nettavisen) Slik unngår du å tape penger på avlyst ferietur.

Mange kjøpte sommerferien før koronakrisen, og er nå usikre på om det blir feriereise eller ikke.

– Mange sitter på reisene sine, men det er også mange som ombestiller eller avbestiller, sier marked- og kommunikasjonsjef Tonje Løkaas Fossum i Apollo til Nettavisen.

Reiseselskapene fraråder å avbestille turene, men heller vente til de eventuelt blir kansellert. Det kan du spare penger på.

Holder du på pakkereisen til UDs reiseråd gjør at den blir kansellert, så får du alle pengene tilbake, uansett hva slags avtale du hadde med reisebyrået.

– Alle får pengene tilbake. Det tar litt tid, og det er ikke alle som har fått pengene sine ennå, men de kommer, sier Løkaas Fossum.

– Vi får mange henvendelser angående sommerferien. Det er mange som uttaler seg og mener ting om hvordan sommeren kommer til å bli, men alle reisebyrående forholder seg til UDs reiseråd, sier informasjonssjef Siri Røhr-Staff til Nettavisen.

Reiserådene finner du her. Inntil videre fraråder UD alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Alle reiser 14 dager fram i tid blir kansellert, inntil rådene endres. Har du ferie i juli, så gjelder altså vanlige regler foreløpig.

Taper på å avbestille

Hvis du avbestiller nå, er du avhengig av en avbestillingsbeskyttelse for å ikke tape penger.

Apollo har en egenandel på 500 kroner per person som du taper hvis du avbestiller reisen. Dette forutsetter at det er mer enn 30 dager til avreise.

Hos Ving taper du depositumet på 2000 kroner per person, hvis du ikke har beskyttelse.

Reduserer risikoen

Reisebyråene reduserer nå risikoen til null for alle kunder som bestiller pakkereiser nå, men også for gamle kunder.

Apollo har innført en gratis ombestilling for alle kunder. Den kan gjøres inntil 14 dager før avreise og gjelder alle bestilte pakkereiser til og med mars 2021.

– Dette er en endring vi har gjort nå, og den gjelder uansett når du reiser, sier Løkaas Fossum.

Ving har en kampanje der du får gratis avbestilling- og endringsforsikring hvis du booker Ving-reise nå.

Håper på høst- og vintertur

Turopperatørene opplever stor interesse for høst- og vinterturer.

– Det er nok mange som lengter etter ombytte av miljø, land og mat. Reiselysten er jo ikke mindre når vi ikke kan reise, og drømmene er desto større, sier Løkaas Fossum i Apollo.

Ving har gjennomført en undersøkelse blant sine kunder, der de spurte hvor stor sannsynlighet det er at man vil reise denne høsten/vinteren, hvis man ikke får reise i sommer. 76 prosent svarte «ja» på det spørsmålet.