Mange av oss har opplevd erfaringen ved å ta et nakenbad en sen sommerkveld. Noen har kanskje til og med besøkt en nakenstrand i utlandet, mens det for andre ville det være utenkelig å vise seg i nettoen foran andre mennesker. Derimot finnes det en del av befolkningen som ser på det som en livsstil.

Uten en tråd

– Vi har både gamle og unge besøkende. På en god dag kan vi ha mellom 12 og 15 personer her, sier leder for Skovly Naturistsenter, Tore Collet-Moen, mens han sitter uten en tråd og forteller om historien til Norges eldste og største campingplass for naturister.

Skovly Naturistsenter ble grunnlagt i 1968 og er på hele 51 mål. Her kan medlemmer av naturistforeningen overnatte for en billig penge, eller de som ønsker å tilbringe en dag og ta seg en dukkert i Femsjøen i Adams klær, stikke innom på en kaffe.

 

Drevet på dugnad

– Her er kaffen gratis, smiler tidligere leder for Skovly Naturistsenter, Jan Rosenvinge Kolderup, iført en caps, sandaler og bare det, mens han skjenker HAs journalist en nytraktet kopp med kaffe.

Skovly Naturistsenter er drevet på ren dugnad av senterets medlemmer, og for en beskjeden sum i året kan man få tilgang til hytta og området hele året.

– Det forventes at man er med på en av tre dugnader i året. Huset og området skal holdes ved like, så det krever litt innsats.

– Men klubbens medlemmer kommer fra hele Østlandet for å hjelpe til, og det er jo veldig sosialt på slike dugnader, sier Tore, mens et ungt par fra Vestlandet setter seg ned rundt bordet sammen med oss.

– Man føler seg trygg

De har ikke lyst til å stå fram i avisa med navn eller bilde, men forteller oss gledelig hvor imponert de er over Skovly Naturistsenter.

– Man føler seg trygg her. Her kan man legge fra seg lommeboka uten å være redd for at noen skal stjele den, sier mannen i 30-årene, og får støtte av sin unge kjæreste.

– Dette er et paradis. Vi har vært på flere andre naturiststeder, og her kan man virkelig være seg selv og det er veldig avslappet stemning. Det er første gang vi er her på Skovly, men vi kommer definitivt tilbake, skryter den unge kvinnen, også hun iført ingenting annet enn en hårstrikk.

 

Naturist på 10 minutter

Tore Collet-Moen forteller at selv om de fleste brukerne av naturistsenteret er pensjonister, får de stadig flere yngre besøkende.

– Det er en del yngre par og familier som kommer hit. Selv om mesteparten er fra Norge, har vi også besøkende fra Tyskland og Nederland, og selvfølgelig Sverige da.

– Hos oss skal man være naken, men det er ikke slik at det er et påbud. Vi ser flere som kommer hit og har på seg badetøy før de sier til seg selv at «kropp er kropp», også prøver de seg uten, sier Tore, og får støtte av sin naturistkollega, Jan.

– Vi pleier å si at her på Skovly, med relativt få mennesker og stor plass, er et fint tilvenningssted. Man blir naturist på ti minutter, hevder Jan, mens de andre rundt bordet nikker enig.

Føle seg fri

Rogier og Frederique fra Nederland har praktisert naturisme i rundt to år, men dette er første gang de er i Norge.

– I Nederland er det mange nakenstrender, men de er temmelig kommersielle og det er trangt om plassen.

– Dette er faktisk første gang vi er i naturist campingplass, og dette er et sted vi gjerne kan komme tilbake til, sier Rogier, som til daglig jobber som cellist.

– Det er rolig, fredelig og vakkert. Dette kan ikke sammenlignes med de naturiststrendene vi går på i Nederland.

 

– Badetøy er ubehagelig

Hva er det som er så tiltalende med det å være naken spør vi forsiktig Rogiers kjæreste, Frederique, som tjener til livets opphold som universitetsprofessor i psykologi.

– Man slipper det våte badetøyet. Det er bare ubehagelig å ha på seg. Klær er for beskyttelse, og når man ikke trenger det, hvorfor skal man da ha det på? spør Frederique,

– I Nederland er naturiststrendene innegjerdet, og det som er så fint her på Skovly er at det er en stor skog og fin natur rundt. Man slipper å stå i fare for å treffe på noen som ikke praktiserer naturisme.

– Ikke at jeg har problemer med at noen ser meg naken, men jeg vil ikke virke støtende på noen, sier hun videre, og får støtte av Rogier.

– Det er ikke slik at vi har solgt alle klærne våre, sier han med et stort smil om munnen.

 

– Et paradis

På Skovly treffer vi også Katrin, Andrea og Costia fra Berlin i Tyskland. De fant naturistsenteret ved Femsjøen gjennom Google, og har bare godord å si om stedet.

– Stedet er ganske enkelt fantastisk. Vi skulle egentlig bare innom for å bade, men det er jo et paradis, og da valgte vi å forlenge ferien og overnatte her, sier de og forteller hvorfor de er så glad i naturisme.

– Vi kommer fra tidligere Øst-Tyskland der FKK (Freikörperkultur, tysk for naturisme. journ.anm.) var veldig vanlig.

– Vi bader nakne når vi har mulighet. Man føler på en frihet, og man er rett og slett seg selv, også slipper man urinveisinfeksjon, ler Andrea, og legger til at det oppsto en uventet fordel med å være her.

– Costia la fra seg mobiltelefonen! Han syntes det var så fantastisk her at han heller ville få med seg naturen, sier hun imponert, mens sønnen nikker bekreftende.

 

– Her skal alle føle seg trygge

Før vi drar setter vi oss ned med Tore og Jan over enda en kopp kaffe. Det er tydelig at de brenner for stedet, og stortrives på det idylliske naturistsenteret. Men det er gruppe personer de gjerne skulle sett flere av.

– Det er ikke mange haldenserne her. Vi håper at også byens innbyggere snart skal få øyne opp for dette fantastiske stedet.

– Dette er et sted hvor man kan være seg selv, men allikevel har vi regler for hvordan man skal oppføre seg. Her skal alle føle seg trygge, sier Tore smilende, før han ønsker oss hjertelig velkommen tilbake, også uten kamera og notisblokk.