– Det er urettferdig at vi blir flyttet

KRITISERER LEDELSEN: Denne gjengen er ikke fornøyd med at skoleledelsen har bestemt at de elevene som går i såkalte påbyggingsklasser skal flyttes til risum, mens idrettslever skal flyttes til Porsnes. Fra venstre: Simen Murud Gundersen, Nismah Mushtaq, Mia Hansen, Erle Sofie Eldnes og Mari Thoresen.

KRITISERER LEDELSEN: Denne gjengen er ikke fornøyd med at skoleledelsen har bestemt at de elevene som går i såkalte påbyggingsklasser skal flyttes til risum, mens idrettslever skal flyttes til Porsnes. Fra venstre: Simen Murud Gundersen, Nismah Mushtaq, Mia Hansen, Erle Sofie Eldnes og Mari Thoresen. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Avgjørelsen er tatt uten at elevene har blitt hørt eller informert.

DEL

Elever ved både Porsnes og Risum protesterer mot at skolen har bestemt å flytte på elever uten å informere dem.

Vi treffer elevrådsleder Erle Sofie Eldnes sammen med Mari Thoresen, Mia Hansen, Nismah Mushtaq og Simen Murud Gundersen, som alle rammes av de planlagte endringene.

– Kort fortalt går det ut på at påbygningsklassene skal flyttes til Risum, mens idrettsfag flyttes til Porsnes, forteller de.

Det blir urettferdig

Påbygg er for yrkesfagelever som tar teoretiske fag for å tilegne seg studiekompetanse.

– Jeg fikk høre det første ryktet om dette på torsdag og spurte da en rådgiver om det stemte. Det som også er spesielt er at søknadsfristen for neste år gikk ut 1. mars, slik at ingen har hatt mulighet til vurdere søknadene sine ut fra dette.

Jeg synes dette blir urettferdig, sier blant andre Mari Thoresen.

Færre valgmuligheter

I likhet med de andre har hun gått på Porsnes i to år og liker ikke at hun må gå det tredje året på Risum.

Noe av det som bekymrer elevene mest er at det faglige tilbudet blir dårligere.

– Her på Porsnes kan vi velge mellom 10–12 programfag, mens vi på Risum antakelig bare vil få to eller tre fag å velge mellom, sier de.

Elevene poengterer også det sosiale aspektet.

Mindre undervisning?

– Det er her de som har gått her i to år har læringsmiljøet sitt, mens de som har gått på Risum har sitt læringsmiljø der. Man har også et sosialt nettverk på den skolen man går og det er tøft å bytte lærested og opparbeide seg et nytt sosialt nettverk etter to år, mener Simen Murud Gundersen.

De frykter også at de vil miste en del undervisning fordi en del lærere og elever vil måtte pendle mellom de to lærestedene.

– Vi har fem timer programfag i uka, dersom vi mister 10 minutter av hver time er det 50 minutter med undervisning i uka.

Det er mye, fastholder de.

– Vi burde blitt hørt

– Det jeg synes er det aller verste, er at elevene verken har blitt spurt eller informert. Jeg hadde ikke hørt noen ting om dette før ryktene begynte å svirre og kunne ikke svare på spørsmålene jeg fikk.

Jeg mener ikke at elevene nødvendigvis skal bestemme. Men det handler om elevenes framtid og jeg synes derfor vi burde blitt hørt, sier elevrådsleder Erle Sofie Eldnes.

Støttes av idrettsjenter

På Risum treffer vi flere av jentene i 1. klasse på idrett. De støtter Porsnes-elevene.

– Vi synes vi kan få fullføre skoleløpet vårt her ved Risum. Vi har ikke blitt inkludert eller spurt på noe måte. Her på Risum har vi vår egen idrettshall. Det er fotballbaner og vi har festningen å trene i. Idrettsfasilitetene er mye dårligere på Porsnes, mener jentene.

Føler seg ikke velkomne

De trekker også fram at idrettselevene på Risum er veldig sammensveiset.

– Porsnes er en mye større skole og vi tror det vil gå utover det sosiale fellesskapet vi har her. Dessuten vet vi at vi ikke er ønsket av de andre elevene på Porsnes så vi føler oss ikke spesielt velkomne, sier jentene.

- Vi vil til byen

De aller fleste av de elevene HA snakker med er imot de endringene som er bestemt, men en del av gutta ved idrettsfag støtter ledelsen.

– Vi vil til byen. Porsnes er en større skole og det er mye bedre muligheter i byen, mener de.

Gutta poengterer også at det er bedre bussforbindelser til sentrum og at det er lettere å komme seg fram og tilbake til Porsnes.

– Hva med jentenes argumenter om mangel på anlegg i byen?

– Da får vi sikkert buss eller taxi opp hit. Eller så kan vi jogge. Vi er idrettselever, sier gutta.

Positiv lærer

Idrettslærer Lars Petter Brevig sier at han stiller seg positiv til å flytte idrettslinja til Porsnes. Han mener det gir idrettselevene bedre muligheter for å velge realfag og spesielt vanskeligere matematikk.

Med tanke på idrettsanlegg sier han at det blir en kabal som må legges.

– Men vi bruke jo eksterne anlegg også i dag, som gjør at vi er avhengige av transport, sier han.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags