– Mange av oss var i Oslo denne dagen, for å demonstrere og vise solidaritet i kampen for friheten, fortalte Tanya Stang Lund tidligere denne uka.

Denne demonstrasjonen førte til at Stang Lund og Oleksandr Alokhin ønsket å markere nasjonaldagen på et annet vis, og de inviterte derfor til markering på Vannvogna 27. august.

Ekstra viktig

Alokhin startet arrangementet med å fortelle om planene for dagen. På et bord ved siden av han, var det masse ukrainsk mat, til dem som hadde tatt turen.

– Maten er nesten gratis. Man vippser et valgfritt beløp for det, og all inntekt går til å støtte Ukraina, opplyste Alokhin.

Introduksjonen for dagen foregikk på både norsk og ukrainsk, litt om hverandre. Den samme informasjonen ble gjengitt på begge språk, slik at alle som var til stede skulle forstå.

For det var ikke bare ukrainere til stede på Vannvogna, det var flere andre som hadde tatt turen. De frammøtte fikk se ukrainsk kultur i form av mat, leker og festdrakter.

Markeringen i år betyr ekstra mye for ukrainerne. Det er over 30 år siden Ukraina ble et uavhengig land. I 1991 erklærte de seg som selvstendige, etter å ha vært en del av Sovjetunionen.

– Vi er et ganske nytt land, men nå som vi har vært uavhengige i over 30 år, så har vi blitt en «moderne stat».

Pågående krig

I tillegg er det en pågående krig i Ukraina, etter at Russland invaderte landet nøyaktig et halvt år før uavhengighetsdagen. Dette har gjort at mange ukrainske innbyggere har måttet flykte fra landet.

– Det er rundt 75 flyktninger fra Ukraina her i Halden, og nesten alle er her i dag.

Mange av disse var i Oslo på onsdag, og derfor passet det bra å ha en markering her i Halden senere i uka.

Pengene som ble samlet inn gjennom arrangementet går som nevnt til støtte til Ukraina. «Friends of Ukraine» er en organisasjon som er opprettet for å støtte de gjenværende i hjemlandet, da spesielt de som kjemper for landet.

Sender ned en bil

– I dag samler vi inn penger som vi sender til frontlinja. Fra før har vi samlet inn nok til å kjøpe en bil, som sendes herfra til Kharkiv.

– Det er soldater som har spurt oss direkte om denne hjelpen.

Så i løpet av de neste dagene vil en pickup sette kursen fra Halden, og retning Ukraina, hvor den skal bidra i ukrainernes frihetskamp.

– I år har uavhengigheten til Ukraina blitt markert over hele verden, frihet betyr veldig mye for oss.