Gå til sidens hovedinnhold

I dag er det røykvarslerdagen: Møt Halden brannvesen på Tista senter for gode tips

Artikkelen er over 1 år gammel

Levende lys, peiskos, matlaging og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i juletiden. Gjør det derfor til en huskeregel å teste røykvarslerne og bytte batteri ved behov på Røykvarslerdagen 1. desember.

1. desember treffer du representanter fra Halden brannvesen utenfor Tista-senteret og ved Joker i Aremark. De har valgt å ha sin stand ute i år for lettere å overholde smittevernsreglene og er å treffe mellom kl. 11 og 14. Stikk innom standen for en prat og gode tips, gratis røykvarslerbatterier og informasjonsmateriell.

Halden kommune opplyser dette i en pressemelding.

– Alle boliger og hytter skal ha røykvarslere og du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket, sier Egil Pinås, branninspektør. Røykvarslerdagen er et samarbeid mellom brann- og feiervesenet, Det lokale eltilsyn, Norsk brannvernforening, Gjensidige og DSB.

Brannvesenet ga 9-åringene en aha-opplevelse: – Nå skal vi ikke lade iPaden i senga lenger

Test røykvarsleren

Test røykvarsleren ved å holde ”test-knappen” inne noen sekunder. Røykvarsleren skal da begynne å pipe. Om den ikke gjør det, må du bytte batteri og gjenta testen, eventuelt kjøpe ny varsler. Hvis røykvarsleren gir fra seg korte pip, vil det si at batteriet begynner å bli dårlig. Da må du bytte batteriet med en gang.

– Røykvarslere bør testes jevnlig og hver gang du har vært bortreist over lengre tid, sier Pinås.Røykvarslere bør normalt byttes ut etter åtte til ti år. I rom med mye støv og skitt kan detektoren bli ustabil og gi falske alarmer, fordi sensoren blir skitten eller støvete. I slike miljø vil levetiden til røykvarsleren være kortere. Røykvarslere er EE-avfall som ikke skal kastes i søpla. Gamle røykvarslere kan leveres gratis til forhandlere og til din lokale gjenvinningsstasjon.

Gode råd:

  • Ha minst en røykvarsler i hver etasje.
  • Røykvarslere skal monteres på høyeste punkt i taket og minst en halv meter fra veggen.
  • Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når døren mellom rommene er lukket.
  • Har du en bolig med mange rom eller flere etasjer bør du ha seriekoblede røykvarslerne. Da piper alle varslerne samtidig ved brann.
  • Velg optisk røykvarsler. De fleste boligbranner starter som ulmebranner, og da er optiske røykvarslere best.
  • Det er forhandlerne som er ansvarlig for at røykvarslerne de selger er produsert i henhold til regelverket. Det du må sjekke er at varsleren er CE-merket.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.