Den klassiske gitarens dag har siden 2015 blitt arrangert i Norge første søndag i februar. Lørdag tjuvstartet Halden Kulturskole og Halden videregående skole med gitarkonsert for et fullt lokale i Vannvogna.

– Velkommen til en historisk begivenhet. Dere er de første som noensinne har vært på Den klassiske gitarens dag her i Halden, sier musikklærer Rolf Erichsen i det han åpner konserten.

Første klassiske innslag ble gitt av Risum gitarorkester med gitarlærer Gjermund Titlestad. Her kunne publikum nyte et stykke komponert av den nyklassiske komponisten Harald Sigurd Johan Sæverud.

Følger foreldrenes fotspor

Blant kveldens yngste utøvere var 12 år gamle Sebastian Redi. Med pappa Joachim Redi, som er musikklærer, og mamma Elin Bøe Redi som var vokalist i Halden-bandet Evergreens på 90 -og tidlig 2000-tallet, har oppveksten vært preget av musikk fra start av.

Sebastian Redi liker godt å spille klassisk gitar, men innrømmer at han har en favorittsjanger som driver hans engasjement når det kommer til elektrisk gitar.

– Jeg hører mye på heavy metal, sier han litt beskjeden.

Et av favorittbandene er Pantera. Et heavy metal-band fra Arlington i Texas. Han forteller også at han har fått inspirasjon fra heavy metal-bandet Metallica.

Forrige helg så han favorittband nummer én spille i hovedstaden.

Hvem var det da?

– "Five finger death punch", svarer han fornøyd.

Går det mye tid til gitarspilling hjemme?

- Ja, kanskje en halvtime hver dag.

Under kveldens konsert spilte Sebastian Redi med Halden kulturskoles Grensa Gitarensemble. 12-åringen imponerte også med en kontrollert gitarsolo i et av gitarensemblets stykker.

Rolf Erichsen forteller HA at han også underviser elever i elektrisk gitar. Blant andre Sebastian Redi.

Selvskrevet stykke fra ungdomstiden

Gitarlærer Håvard Øierosets solo-opptreden, hadde som hensikt å vise at klassisk gitar kan brukes med flere sjangere. Han startet med et jazz-stykke av Thelonius Monk kalt "Blue Monk", etterfulgt av et selvskrevet, humoristisk stykke med en historie fra hans ungdomstid.

– Da jeg gikk på videregående, var jeg avhengig av buss for å komme meg fram og tilbake. Som mange andre gitarister på den tiden, hadde jeg langt hår og brukte ofte litt lengre tid på badet. Da jeg kom løpende til bussholdeplassen, kjørte sjåføren rett forbi, og tok seg til og med friheten til å vise en viss langefinger, forteller han.

Men en bitter dag skulle bli bedre etterhvert.

– Jeg begynte å haike, og fikk haik med bil nummer tre. Fordelen med bil er jo at den går fra A til B. Da jeg gikk ut av bilen ved skolen, så jeg bussen komme kjørende. Det forvirrede ansiktsuttrykket til bussjåføren da, ga en så inderlig god følelse. Det er denne hendelsen mitt siste stykke handler om.

Ønsker mer rekruttering

Musiker og musikklærer Rolf Erichsen sier det fortsatt finnes fordommer rundt klassisk gitar og musikk, og håper at kveldens arrangement kan vise at sjangeren har flere sider enn mange tror. I tillegg håper han på at flere vil gjøre seg kjent med gleden instrumentet kan gi.

– Det har vært stille med rekruttering en god stund, men jeg tror nå at trenden sakte men sikkert snur, sier Erichsen.