Gå til sidens hovedinnhold

Hvor ble det av elevperspektivet i debatten rundt prestisjeprosjektet på Os?

Artikkelen er over 1 år gammel

FRITT ORD Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det kommer mange påstander om hva som vil skje om prosjektet på Os ikke blir gjennomført;
Hallen må bygges i sentrum nå. Hvis ikke stopper det meste av utvikling i Halden sentrum og vi vil nærmest bli svartelistet av fylkeskommunen.
Barna blir den store taperen om det ikke bygges en idrettshall nå. Mengder av barn står på venteliste for å bli med i enkelte klubber.
Topphåndballen vil kunne forsvinne fra Halden.
I tillegg er det steile fronter som uttaler: Riv Os skole og bygg alt nytt. Eller:Os skole er et praktbygg som for all del må få stå og inngå i det nye skole/hallprosjektet.
Men hvor er elevperspektivet?
I hvilken ende startet prosjektet på Os? Startet det med at elever og ansatte på Os trenger og fortjener nye moderne lokaler? Startet det med spørsmålet om hvordan vi kan gi elever og ansatte på Os skole gode arbeidsforhold både ute og inne? Startet med en kartlegging av hva som skal til av vanlige klasserom, lærerarbeidsplasser, musikkrom, rom for kunst og håndverk osv? Startet det med en kartlegging av hva barna trenger av utearealer for å få den fysiske aktiviteten de trenger i løpet av en skoledag og samtidig ha trygge og gode forhold? Startet det med en god pedagogisk debatt om vi bør slå sammen Rødsberg og Os til en 1 til 10 skole eller beholde skolestrukturen vi har i sentrum i dag?
For meg så ser det ikke slik ut. Prosjektet kan ikke ha startet med disse spørsmålene. Hadde så vært tilfelle ville prosjektet ganske sikkert sett helt annerledes ut. Slik prosjektet fremstår i dag ser det ut til å ha hatt en målsetning og det er å få på plass en idrettshall i Halden sentrum så fort som mulig. Når hallen er tegnet inn i prosjektet får vi heller se hvor stor plass det blir til skolen. Sammenslåing av Rødsberg og Os kommer ikke som et resultat av en pedagogisk vurdering som tilsier at dette er det beste for elevene, men blir nødvendig for å kunne gjennomføre og finansiere hallprosjektet.
Hadde elevperspektivet vært det viktigste ville skolen blitt planlagt først. Skoledrift er en lovpålagt tjeneste og elever og ansatte på Os skole fortjener virkelig bedre arbeidsforhold enn de har hatt de siste årene, men da må også skolen være det viktigste elementet i Os prosjektet. Vurderingen må være om det er mulig å integrere en idrettshall i skoleprosjektet og ikke om det er mulig å integrere en skole i hallprosjektet. Skolen må gis den plassen og utformingen den trenger og idrettshallen må tilpasses det området som er igjen og ikke motsatt. Hadde dette vært gjort ville vi heller ikke hatt diskusjon om utearealet til skolen er stort nok eller ikke.
Håper virkelig at elever og ansatte i Halden sentrum får den skolen de fortjener og ikke bare det vi fikk plass til da den etterlengtede idrettshallen var på plass.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.