Gå til sidens hovedinnhold

Hvem skal bestemme i Aremark?

Artikkelen er over 1 år gammel

FRITT ORD Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Statsminister Erna Solberg uttalte på Arendalsuka at Høyre fortsatt skal arbeide for en kommunereform, og hun advarte små kommuner som ønsker å stå alene.

Kommunalminister Monica Mælan (Høyre) uttalte før ferien at «Kommunereformen er ikke over» og understekte at alle kommuner i fremtiden må ha mer enn 5000 innbyggere.

Begge forteller de historier om alt som går galt, eller kommer til å gå galt, i små kommuner, hvis de ikke slår seg sammen.

Men denne skremselsbeskrivelsen stemmer ikke med virkeligheten. «Forskning på små kommuner viser at bildet er svært sammensatt», skriver Aarsæther, professor i samfunnsplanlegging, i DN. «Noen små kommuner gjør en god jobb, andre har store problemer – men slik er det jo med større kommuner også».

Aarseth refererer også til kartlegginger gjennomført av regjeringen, som viser at folk i mindre kommuner er mer fornøyde med tjenestene enn folk i større kommuner. Dette gjelder særlig for eldreomsorgen, men også for grunnskole og barnehage.

Aremark kommune er en veldrevet kommune, selv om vi er små. Vi skårer høyt på kommunebarometret hvor vi havnet som nummer 3 i Østfold, og som nummer 53 på landsbasis. Til sammenligning ligger Halden på 280. plass.

Så hvorfor ønsker regjeringen å ødelegge noe som fungerer bra? Høyre må begynne å forstå at det er gode grunner til at mange kommuner fremdeles kjemper mot sammenslåing. Det handler ikke om at vi er redd for å miste identitet, det handler om at vi er redd for å miste tjenester der vi bor, og at lokalsamfunnet vårt skal ødelegges.

En kommunesammenslåing mellom Aremark og Halden vil bli dramatisk for Aremark. Det er naivt å tro at Aremark over tid vil få beholde ungdomsskole, sykehjem, kommunal barnehage, legesenter, ungdomsklubb, svømmebasseng, brannvesen og alt det som gjør Aremark til et fantastisk sted å bo

Så hvem skal bestemme i Aremark? I Aremark Senterparti tror vi at vi som bor i kommunen vet best selv. Så vårt budskap til Høyre, Erna Solberg og Monica Mæland er, prøv å forstå hvorfor vi kjemper for dette, og la oss være i fred. Aremark klarer seg best alene.

Kommentarer til denne saken