Gå til sidens hovedinnhold

– Kommunen står igjen som utslitte småbarnsforeldre

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Byutvikling. Halden torg. Folkeliv. Tista senter. Høyblokk i sentrum. Alt dette må sees i sammenheng skal man komme noe vei.

Først må vi begynne å se på hva vi har på Torget idag. Kort oppsummert er det en parkeringsplass og en taxibu. Det å bruke opp kremen av et bysentrum på disse tinga er de fleste enige om er bortkasta, men tross grønn tankegang kommer vi ikke unna at begge er nødvendige å ha i sentrum. Taxibua burde flyttes inn i gamle togstasjonen, få samlokalisert transport. Enkelt. Parkering er verre, men området mot Mølen burde være den beste kandidaten i nærheten til det.

Ok, da har vi rydda Torget. Hva ønsker vi så å ha her? Alle er forholdsvis samstemte her også, nemlig liv. Vi sitter på en velkjent facebook-gruppe og mimrer så tastaturene går varme om hvor flott det var i gamle dager.

Les også

En annerledes tanke om Torget

Problemet blir det som kalles ødeleggende entreprenørskap - for at det skal bli noe nytt, må noe gammelt forsvinne. Faktisk. Det er enkelt forklart at bil tok over for hest og kjerre. Lokale eksempler er blant annet Tista Senter, som kom seirende ut av senterduellen som tok livet av gågata, og at storsalen i Samfundet har ikke lenger livets rett som konsertscene etter vi fikk en flott kultursal.

Med dette i bakhodet kan vi tenke oss hva som hadde blitt resultatet om Tista Senter ble lagt ned og gjort om til leiligheter - folk ville nok ganske snart sittet på Facebook og mimret om hvor trivelig de hadde det her, møteplassen med krakkene i midten osv.. Ironisk?

At Halden Kommune står midt i kryssilden mellom forskjellige aktører som ønsker å utvikle noe i sentrum burde være en gavepakke uten sidestykke.

Istedenfor å gripe disse mulighetene med en helhetlig plan står kommunen igjen som en utslitt og beslutningsløs småbarnsforelder med to barn i trassalderen, samt en tenåring fra et tidligere forhold.

For å gjøre vondt verre har tenåringen lest seg opp på reglene og ønsker seg et høyhus på Grønland.

Tista Senter vil utvide. Med det ønsker de å sluke en stor del av det torget i Halden det faktisk er liv på ihvertfall én dag i uken. En aktør ønsker å bygge høyblokk. Veldig mange innbyggere ønsker et mer levende sentrum. Hva er løsningen?

Les også

Vil ha en forandring på Torget

Få fler folk til sentrum. Et høyhus på Grønland gjør nettopp det. Om enkelte områder på Os/Damhaugen/Stranda mister noen grader av festningsutsikten sin, så vinner de et mer levende nabolag. Innkjøringa fra Rød, innseilinga og utsikten fra torget blir så og si uberørt.

Torget i seg selv må det blåses gunstig liv i, ihvertfall i starten. Jeg foreslår å følge suksessoppskriften mange utenlandske byer har lykkes med, nemlig et såkalt «farmers market».

Med kostnadsnivået i Norge må det kraftige midler til, en tanke er å sette av en treårig prøveperiode der kommunen faktisk leier inn utvalgte aktører for selge varene sine, noen dager i uken, i sommerhalvåret. Dette må sees på som en investering for byen, byutvikling og turisme. Kortreist mat er i vinden.

Folk drar folk, og med dette kan man håpe at de få gjenværende spredte butikkene i sentrum velger å flytte til torget, tenk for eksempel Sportsenteret på Nordsiden inn i gamle Nordea-bygget og Gilstedt Jakt & Fiske inn i Hamilton-gården?

Et samlet «sentrum» av nisjebutikker, med et torg der det foregår handel vil gjøre at byen skiller seg ut.

Og angående utviding av Tista? Kjøpesenter har de overalt, til og med i Sarp...

Kommentarer til denne saken