Rikspolitikken kan ofte virke litt langt unna Halden og det er de nære tingene som engasjerer mest. Det er egentlig ikke rart at en diskusjon om bilfritt sentrum får større plass i den lokale debatten enn Stortingsvalget, selv om det er valgår. Det er allikevel sånn at det betyr noe hvem som styrer landet, også når vi snakker om byutvikling i Halden. Vi kan ikke fortsette med den befolkningsnedgangen vi ser fortsetter i 2. kvartal.

Det vi trenger først, er arbeidsplasser, og da trenger vi en regjering som gjør det lett å etablere næringsvirksomhet. Høyre har alltid vært det partiet som snakket mest og varmest om næringslivet. Vi snakker om hvordan skal bake kaken større slik at det blir mer å fordele på alle, og ikke bare hvordan vi skal dele opp en kake som krymper.

I Halden (og Østfold) er det flere kommuner som kjemper om å bli stedet hvor det skal bygges en stor batterifabrikk for El-bilbatterier. I forbindelse med denne er det snakk om et potensiale for 2000 arbeidsplasser. Slike prosjekter er tungrodde, og det er mye byråkrati som skal på plass før man stikker spaden i jorda. Nå ble det ingen batterifabrikk i Halden, men vi må være klare for flere slike muligheter. Høyre ønsker å etablere en «fast-track» for næringsprosjekter som gir mange arbeidsplasser slik at man møter færre hindre, kommer raskere i mål og på den måte skaper arbeidsplasser til mange.

Slike prosjekter er det allikevel ganske få av. De fleste arbeidsplasser skapes i det små av folk som får en god idé, eller har funnet sin nisje. I Halden er Atle hos «Social Division» et godt eksempel. Han har bygd tatoveringssjappa si stein for stein og etter hvert gitt jobb til to til i forbindelse med sin virksomhet.

For sånne som Atle vil Høyre gjøre det enklere gjennom å enklere skatteordninger og etablere et forenklingspanel som skal hjelpe små- og oppstartsbedrifter med å kutte gjennom byråkratiet og fjerne frustrerende hindre.

Tenk at du jobber i en større IT-bedrift i Oslo. Så får du plutselig en kjempeidé og ønsker å starte for deg selv. Du ønsker kanskje til og med å flytte tilbake til Halden? Du får med deg et par kompiser som har tro på prosjektet ditt og ønsker å starte. Allikevel ligger utryggheten bak: Hva om det ikke funker? Vil jeg da ha en jobb å gå tilbake til?

Høyre ønsker å innføre en ordning med gründerpermisjon slik at en fast ansatt i hel stilling kan kreve seks måneders permisjon for å starte egen bedrift, så lenge den ikke konkurrerer med jobben du får permisjon fra.

Det er smart, for da kan Line som jobber som rådgiver i kommunaldepartementet få muligheten til å starte opp AS-et sitt. Line er en populær mat- og vinblogger som nå ønsker

å importere en ny spennende sjokolade som er laget spesielt til vin. Funker det ikke, har hun jobben i kommunaldepartementet i bunnen.

Dette er politikk som gjør det enklere for Haldensere å skape flere arbeidsplasser i Halden. På den måten kan de bidra til mer vekst. Høyre og jeg heier på Atle, IT-gubben og Line.

Vi tror på og elsker jobbskapere.