Gå til sidens hovedinnhold

Hva skal ordføreren åpne i 2021?

FRITT ORD

Det første hele året med nytt sosialistisk flertall er over.

Og det ser ut som at det har hendt mye. Ordfører Anne-Kari Holm har ofte kunnet benytte sitt ordførerkjede for å åpne nye bygg og attraksjoner. Nytt havnekontor, nytt flott sorteringsanlegg på Rokke og ny skøytebane i Busterudparken er eksempler på dette.

Ja, Halden har til og med fått en utmerkelse som en av Nordens mest innovative byer, et stykke inn i 2020.

Men hva har disse høydepunktene i 2020 for Halden kommune til felles? Jo, alle er vedtatt og påbegynt av den forrige posisjonen som styrte Halden fra 2011-2019.

Prisen for innovasjon ble gitt etter en bevisst satsing i 2015, hvor det ble vedtatt, i forbindelse med arbeidet med næringsplanen, at Halden skulle være den mest innovative kommunen i Norge.

På veien til årets pris har Halden blant annet blitt kåret til Norges mest innovative by i 2018, Halden ble tildelt Østfoldprisen for 2019, Halden har kommet inn på en liste over de 100 mest innovative prosjektene i verden, Halden har vært invitert av Innovasjon Norge til å holde foredrag under Kongens statsbesøk i Chile og ble invitert til Bloomberg Awards i København før det hele kulminerte, etter 5 års arbeid, med en pris i 2020 for å være en av Nordens mest innovative byer. Deretter ble det helt stille rundt satsningen på innovasjon, som både skulle bidra til å drifte Halden billigere og sette byen på kartet.

Så, med blant annet dette bakteppet må det være lov å spørre seg:

Hva skal ordføreren åpne neste år?

For hittil er det faktisk ikke vedtatt at noen ting skal gjøres i Halden, av det nye flertallet.

Kanskje blir det slik når 6 partier fra ytterste venstre ved Rødt til Sp skal samarbeide. For når man er uenige blir det minst internt bråk ved rett og slett å utsette alt og ikke vedta noe som helst.

Ikke minst den svært viktige arealplanen er det fortsatt helt stille rundt. Dette til tross for at utvalgslederen fra MDG allerede i juni i 2020 sto frem og sa at nå var det like før planen, som skal skape jobber, sysselsetting, økonomisk satsing og utvikling i Halden de neste årene, var ferdig.

Siden det har det ikke skjedd noe som helst annet enn at flere godkjente reguleringsplaner og utbygginger er stanset.

Halden har nå stoppet helt opp på mange områder, og ingenting tyder på at den trenden skal brytes av de styrende politikerne med det første. Bevaringstanken er den dominerende, ikke utvikling og ny-tenkning.

Så det må være lov å spørre seg selv om året 2021 skal bli et år hvor ikke et eneste politisk vedtatt prosjekt skal innvies eller åpnes?

Kommentarer til denne saken