Gå til sidens hovedinnhold

– Det blir aldri rutine å avlive dyr

Artikkelen er over 6 år gammel

I 20 år har Halden Dyreklinikk operert fra de samme lokalene i Halden. På de mest aktive dagene, kan 90 dyr være innom i løpet av en dag.

For 20 år siden, i februar, startet Halden Dyreklinikk som smått med åpningstider halve dagen på Grønland.

– Vi jobber for dyras beste

I 1995 var det stort sett kun én veterinær på klinikken. Nå, i 2015, befinner det seg som regel minst to, og det er ansatt hele fire veterinærer. De ansatte anslår også at pasientantallet er fire-, kanskje til og med femdoblet av hva det var tilbake i tid.

– Vi jobber for dyras beste, sier Hans Jakob Myren, som er veterinær og deleier ved Halden Dyreklinikk.
Han har vært med helt fra begynnelsen, sammen med Synnøve Dahle.

Han kan fortelle at folk er flinkere til å ta vare på dyrene sine nå enn hva de var før.

– Mange katter kommer opp i en alder av 15–20 år, sier Myren og legger til at det definitivt har blitt bedre veterinærtilbud rundt omkring og at behandlingsmulighetene er bedre enn før.

Mest hund og katt

Lyden av oppstemt bjeffing gjaller i veggene på venterommet. Noen dyr skjelver, andre logrer med halen og noen er like rolige som de pleier å være.

– Uansett når vi har dyr inne til undersøkelse, kontrollerer vi alltid allmenntilstanden til dyret. Har en hund vondt i et ben, undersøker vi også resten av hunden, forteller Myren.

Dyreklinikken driver hovedsakelig med hund og katt, men også fugl, gnager og ilder.

De vanligste problemene de behandler er blant annet kløe og hudlidelser, ørebetennelser, tannstein, lidelser i skjelettsystem og hofteproblemer.

Sterilisert katt

Dyreklinikkens lokaler inneholder et stort utredningsrom, et røntgenrom, to operasjonssaler, et rom for tannbehandling, resepsjon og eget laboratorium.

På laboratoriet måles det blant annet CRP og prøver på stoffskifte. Det finnes også et eget rom som kun er blå og grønne bur oppover veggene.

 I et bur ligger det en katt som er blitt sterilisert tidligere på dagen. Den er iført en blå body som går over kroppen og det nye såret.

Da kattens temperatur ble målt under operasjonen, var den én grad under kattenormalen på 38,5. Nå ligger den på et varmeteppe, og dyrepleier Elise Klevmo har lagt et grått pledd rundt katten.

- Den hunden har vi reddet

De ansatte på klinikken kan fortelle om travle dager og mye å gjøre.

– På sommeren, i den travleste tiden er det på det meste 90 dyr som er innom klinikken på én dag, forteller Myren.

– Den største tilfredsstillelsen med jobben er når man kan hjelpe dyr som virkelig trenger det. Det fineste er hvis det kommer inn dyr som er ordentlig syke, som blir friske og helbredet etter noen dager. Da føler vi at «den hunden, den hunden har vi virkelig reddet», forteller Myren.

– Ingen bødler

– Det er fint å hjelpe dyr som du vet går med smerter. Hvis vi ikke klarer det, eller om diagnoser er for alvorlige, må vi i samarbeid med eier velge å avslutte livet. Vi er ikke bødler, men først og fremst rådgivere og samarbeidspartnere, fortsetter han, og legger til at det aldri blir rutine å avlive dyr.

Noen ganger har eierne skjønt i lang tid at dyret ikke har det bra, mens det noen ganger kan komme som et sjokk hvis dyret bare har vært syk i noen dager.

– Hvis dyret ikke har det bra, så skal det få slippe å leve lenger, sier Myren.

– Det er veldig trist å miste et kjæledyr, men det er jo det som er bra. Det viser at man har vært glad i kjæledyret, og at man har hatt glede av det, konkluderer han.

20 års jubileet feires med åpen dag den 25. april.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.