Gå til sidens hovedinnhold

Hun er vinneren, Høyre og Arbeiderpartiet er taperne

Artikkelen er over 1 år gammel

LEDER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

En naturlig følge av et valg, er at det avstedkommer vinnere og tapere. En slags manifestasjon at det går opp og ned her i verden. For fire år siden var Senterpartiets frontfigur i Halden nesten på gråten tidlig på valgkvelden. Partiet ble brutalt straffet før det bedret seg noe da kveld ble til natt. Men mandag kveld ble smilet til Anne-Kari Holm bare bredere og bredere. Ikke så rart; med en framgang på svimlende 9.6 prosentpoeng, og med fem representanter i kommunestyret mot dagens to, er Sp valgets klare vinner i Halden.

Taperne er Høyre og Arbeiderpartiet. Ordfører Thor Edquist og partiet hans mistet hele 12 prosent av oppslutningen fra brakvalget i 2015. Det betyr fire færre representanter i kommunestyret, mens Ap ble straffet enda hardere. Også de mistet 12 prosent av velgerne, men hele fem representanter i kommunestyret. 17.6 prosent er et historisk bunnivå for Ap i Halden. De interne stridighetene har kostet partiet dyrt. Ap gjorde et elendig valg også nasjonalt, og gikk på en smell også i nabobyene Fredrikstad og Sarpsborg. Men det til tross beholdt partiet ordførerne her de neste fire årene.

Det var ikke bare Senterpartiet som nøt godt av det to stores kraftige tilbakegang. Både Rødt, Miljøpartiet De Grønne, Pensjonistpartiet og SV går fram, mens posisjonspartiet KrF mistet en representant.

Den mest naturlige løsningen på maktkabalen i Halden er et rent rødgrønt flertall. Ap, Sp, MDG, Rødt og SV har nøyaktig 20 representanter og flertall, og trenger således ikke å få med seg verken Pensjonistpartiet eller Venstre. I det regnestykket er det derimot en x-faktor. Simen Murud Gundersen står på 10. plass på Aps liste. Han har meldt seg ut av partiet i protest og kan komme inn i kommunestyret. Vil han støtte Linn Laupsa?

Anne-Kari Holm sitter på trumfkortet, og kan bli Haldens neste ordfører. I så tilfelle den første siden Torill Johnsen (2001-2003). Partiet hennes vil ikke være det største i et rødgrønt samarbeid. Ap er fremdeles større. Samtidig er Linn Laupsa & co. helt avhengig av Sp for å få til et slikt flertall. Det er viktig når det skal forhandles. Et tips er at Holm blir ordfører de to første årene med Laupsa som varaordfører, og at de to bytter posisjon halvveis. Ved neste valg vil Anne-Kari Holm være 78 år gammel.

Men i lokalpolitikken er samarbeid på tvers av tradisjonelle skillelinjer helt vanlig. Også her i Halden. Det viser historien. En annen mulighet er at Sp fortsetter å støtte Høyre, og får med seg Pensjonistpartiet, KrF og Venstre. Det blir 21 representanter og flertall. I tillegg har Fremskrittspartiet tre representanter å slå i bordet med.

Et viktig kort i kabalen er Os-saken. Den er i bunn og grunn selve jokeren som kan vippe Høyre fra posisjon til opposisjon. Spaden er ennå ikke stukket i jorda. Lovlighetsklagen er ennå ikke behandlet, og kontrakten med entreprenøren ennå ikke underskrevet. Et nytt flertall som finner sammen for å stanse prosjektet kan stables på bena. «It`s not over `til it`s over» heter det i politikken. Selv om HAs meningsmåling viser et knapt flertall for Os-prosjektet blant velgerne, er det ikke tvil om at Os-saken har hatt innvirkning på hva folk har stemt, og at de partiene som har stemt prosjektet igjennom er blitt hardt straffet.

Senterpartiets framgang er over hele landet. Ikke minst i Aremark. Her gjorde Sp et brakvalg, og sikret over 50 prosent av stemmene. Det kan faktisk gå mot et rent flertall uten behov for samarbeid. Det er historisk! Og ikke minst et kraftfullt signal om hva aremarkingene mener om sentralisering, og selvstendighet.

Halden-samfunnet går nå noen spennende dager i møte. Makt og posisjoner skal fordeles. Vi tror det blir et rødgrønt flertall i byen vår de neste årene. Enten ordfører Thor Edquist liker det eller ikke. Os-saken, maktslitasje og nasjonale trender ble for mye. Det hadde vi aldri trodd skulle skje for bare et drøyt halvår siden.

Valgdeltakelsen gikk gledelig nok opp! Med drøyt to prosentpoeng. Det er bra, men ikke imponerende. Målet må være at enda flere enn 59.7 prosent av oss stemmer i 2023.

Kommentarer til denne saken