Expert skal flytte inn i 1. etasje, mens Spenst skal flytte inn i 2. etasje i denne planlagte nye tre etasjer store bygningen langs Tista ved Høvleriet.

- Blir 80 centimeter høyere

Det er Tista Eiendom som skal sette opp bygget. En endelig byggesøknad skal opp til politisk behandling i Halden kommune 7. april.

- Vi har en dispensasjonssøknad om å bygge en møne 80 centimeter høyere enn reguleringsplanen legger opp til. Grunnen til det er at arkitekten mener det blir arkitektonisk bedre, samtidig som vi får utnyttet hele tredje etasje av bygningen, forteller Trond Østby i Tista Eiendom.

Han forteller at Tista Eiendom har fått gode innspill av byggesaksavdelingen i Halden kommune, og at selskapet har forsøkt å rette seg etter dette.

Tre og glass

- Kommunen er opptatt av at veggene skal brytes av med glass, noe vi har tatt hensyn til, forteller Østby.

Hele bygningen får trepanel i henholdsvis dyp rød og dyp grå farge, det blir ingen murfasader, i tillegg til at glassvinduer bryter av.

På taket blir et papp, som det er på mursteinsbygningene på Høvleriet.

- Bygningen blir veldig fin, slik vi ser det, sier Trond Østby.

- Pæler så fort vi kan

Dersom søknadene går i orden, vil pælingen sannsynligvis starte allerede uka etter 7. april.

- Vi har allerede fått tillatelse til å begynne å bygge brygger langs Tista, og dette arbeidet er startet opp, sier Trond Østby i Tista Eiendom.

Spenst: - 30 millioner kroner

- Vi kjøper 2.200 kvadratmeter nye lokaler i bygningen, i tillegg til at vi skal bytte ut mye av utstyret vårt. Bare for vår del er det snakk om en investering på 30 millioner kroner til bygningen - pluss investering i nytt utstyr, sier Anders Viken i Spenst Halden til HA.

Dette er den største oppgraderingen Spenst Halden noen gang har gjort.

SG Arkitekter har tegnet bygningen. Den kan sies å være i forholdsvis samme stil som den nye barnehagen i området.

- Gleder oss enormt

Anders Viken mener at både de 40 ansatte og alle dem som trener på Spenst kan glede seg til åpningen.

- Det blir flotte nye lokaler med frisk luft og store, åpne vinduer mot festningen og fjorden, forteller Viken som er i ferd med å få utformingsplanene ferdig også innvendig.

- Vi får betydelig større og bedre lokaler enn vi har.

- Hva med parkeringsplasser, er det nok?

- Det er parkeringsplasser foran treningssenteret, i tillegg til at kundene kan bruke hele handelsområdet til parkering, sier Anders Viken.

Mer om Høvleriet:

Sto i kø for å «møte» Clas 

Vil kjøpe Halden bad