Han kan juble over at de gjør det mye bedre enn konkurrentene

REKTOR: Hans Blom ved Høgskolen i Østfold.

REKTOR: Hans Blom ved Høgskolen i Østfold.

I år igjen opplever Høgskolen i Østfold en kraftig økning i antall studenter som har høyskolen som førstevalg.

DEL

Søkertallene til Høgskolen i Østfold viser en oppgang på 7,6 prosent i antall søkere som har høyskolen som førstevalg. Det er vesentlig bedre enn den gjennomsnittlige økningen på 2,7 prosent for alle landets 29 høyskolen og universiteter.

Østfoldinger elsker Høgskolen i Østfold

Klokka 11 i dag ble søkertallene for hele landet offentliggjort. I år som i fjor var det svært lystig lesning for rektor Hans Blom ved Høgskolen i Østfold.

– Dette er vi strålende fornøyd med. Tallene viser at vi har en sterk posisjon i Østfold, der flesteparten av våre søkere kommer fra. Men vi er også tilfredse med å se en positiv utvikling de siste årene i antall søkere som bor utenfor fylket, sier rektor Hans Blom til Halden Arbeiderblad.

– Like gledelig hvert år

Han har nærmest blitt bortskjemt med en stor vekst i søkere hvert eneste år de siste årene.

– Det er like gledelig hvert år, sier Blom.

Fakta om HiØ

  • Høgskolen i Østfold har over 140 studie- og kurstilbud ved studiested Halden og Fredrikstad.
  • Det har vært en jevn vekst i søkertallene til Høgskolen i Østfold de seneste årene.
  • Totalt er det 7.000 studenter ved høyskolen. 3.600 av dem er i Halden, 2.400 i Fredrikstad og cirka 1.000 til i etter- og videreutdanninger ved begge studiesteder og på nett.
  • Det er over 70 internasjonale studenter ved Høgskolen i Østfold.

– Dere ligger langt over landsgjennomsnittet, men er det noen som er bedre enn dere?

– Av de mellomstore og store undervisningsstedene vi kan sammenligne oss med, så er det bare Nord universitet, Høgskolen i Volda og Høgskolen i Molde som øker mer enn oss, sier Blom.

Derfor tror rektoren de øker

Han peker spesielt på to årsaker til at Høgskolen i Østfold vokser år etter år i antall studenter som ønsker seg dit.

– Det ene er at ryktet går fra tidligere studenter om at høyskolen har et veldig godt studiemiljø. Det andre er at vi vet det er en del studenter som ønsker å studere ved et studiested som ikke er altfor stort. Hos oss er det en god nærhet mellom lærer og studenter, det er ikke alltid tilfellet ved de største studiestedene, sier Blom.

Moderne hybler

At Studentsamskipnaden i Østfold de seneste årene har investert kraftig i moderne og flotte hybelleiligheter rett ved siden av høyskolen, tror han også påvirker skolen positivt.

– Jeg snakker med flere studenter som forteller hvor fint det er å bo i de nye studenthyblene. Det er til og med eksempler på haldensere som velger å flytte ut der under studietida for å komme tettere på studiemiljøet, sier Blom.

Helse og sosial øker mest

Aller størst økning er det helse- og sosialfagene ved høyskolen som opplever. Det tror rektoren henger sammen med at det i framtida er et skrikende behov for flere hender i helsesektoren.

Jobbsikkerhet i framtida kan også være en årsak til at IT-fagene ved høyskolen opplever god vekst. Der er det 10 prosent flere søkere enn i fjor.

Færre vil bli barneskolelærere

Det eneste skjæret i sjøen er antall studenter som vil bli lærere i barneskolen. Søkertallene til grunnskolelærerutdanningen for barnetrinnet (1–7) faller.

– Det er en tendens i hele landet. Det henger trolig sammen med at det de siste årene er innført strengere karakterkrav og at studiet har blitt utvidet til å være femårig, forklarer rektoren.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags