Gå til sidens hovedinnhold

Disse Halden-damene har blitt hjerteeksperter

Artikkelen er over 6 år gammel

Fordi hvert sekund teller, har Halden kommune fått spesialtrent fire sykepleiere på Helsehuset for Halden og Aremark.

Sykepleierne Maria Ulsrød, Anette Skar, Anne-Stine Birkeland og Gry Lindevik Hestenes har alle fått en spesialtrening i hjerte og lungeredning for helsepersonell i løpet av det siste året.

Skal kurse alle

Nå skal de fire kurse alle ansatte i helsesektoren i Halden.

– I etterkant av samhandlingsreformen så ser vi at vi får overført pasienter tidligere enn før. Da er de også sykere. I tillegg får vi direkte innleggelser fra legevakt og fastlege. Da er det ekstra viktig med slik kompetanse, forteller avdelingsleder Beate Andersen for intermediæravdelingen på Helsehuset for Halden og Aremark til HA.

Farligere enn trafikken

I Europa til sammen dør omtrent 350.000 mennesker av plutselig hjertestans utenfor sykehus hvert år. Til sammenligning dør cirka 28.000 i trafikken i Europa årlig.

– Rask og riktig hjerte og lungeredning og bruk av hjertestarter øker sjansen for å overleve betraktelig. Det stilles større krav til god observasjons- og handlingskompetanse hos ansatte nå, sier Andersen.

Hun er opptatt av at pasienter som blir innlagt i kommunale helsetilbud føler seg trygge og ivaretatt.

– Derfor har vi jobbet og jobber mye med kompetanseheving, sier Andersen.

Det er mange ansatte i helsesektoren i Halden kommune, men målet er at de fire spesialtrente sykepleierne skal få kurset samtlige.

Rask behandling viktig

– Forhåpentligvis vil det føre til at vi redder noen liv, sier Andersen.

Avdelingen hun leder holder til i den gamle sykehjemsbygningen ved siden av sykehuset i Halden.

Der har de 17 korttidsplasser og 4 akutte plasser.

Mange av pasientene som kommer dit har en komplisert helsesituasjon og Andersen forteller at de flere ganger i året opplever hjertestans.

– Det er helt avgjørende med rask og riktig behandling når det skjer. Da må vi ha helsepersonell som vet akkurat hva de skal gjøre, sier hun.

Kommentarer til denne saken