Gå til sidens hovedinnhold

Her skal vi bygge og her skal vi bo

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Når det blir snakk om å bygge nytt i Halden, får vi ofte en livlig debatt. Bygging, riving, og arkitektur både engasjerer og provoserer. Som nå i Os-debatten.

De som roper høyest, har ropt om bevaring av Os skole. Jeg har fulgt debatten, og jeg synes det er lett å være enig i en hel del argumenter fra «begge sider» – både med dem som vil bevare og de som vil rive. Og særlig lett er det å forstå frustrasjonen til FAU ved Os skole som mener at de ikke har fått god nok informasjon om hvordan skole- og SFO-hverdagen til barna deres skal foregå. Kommunen kan mene så mye de vil at informasjonen har vært god nok, men her må foreldrene, eller «kundene» om du vil, eie definisjonsmakten over hva som er godt nok.

I prosjekter jeg har ansvaret for, liker jeg å snu enhver stein på forhånd, slik at man har oversikt over de ulike alternativene, mulighetene og kostnadene, for å minimere risikoen for overraskelser underveis. Men jeg har også sett prosjekter som har blitt vellykkede, selv om man ikke har hatt alle svarene på forhånd. Noen ganger må man gripe en mulighet.

Selvsagt må vi strekke oss så langt vi kan for å bevare den sjeldent pene byen vår. Men vi må også ha utvikling. Når du tar byfergen fra gamlebyen i Fredrikstad og kjører oppover elva mot sentrum, så ser du tydelig at det bygges over en lav sko langs bryggepromenaden – både bolig – og næringseiendom. Fredrikstad har virkelig fått til et løft de siste årene, og har blitt en storby. Ikke det at vi skal sammenligne oss med Fredrikstad, og det kan vi heller ikke per i dag.

En av Haldens fineste sentrumstomter ved elva er i dag «okkupert» av matbutikken Coop og andre næringsbygg, men «Grønland Brygge» er under planlegging i samme område.

Folk ønsker seg billige tomter og leiligheter (og det må vi ha tilgang på), og mange rister på hodet av nye og dyre byggeprosjekter. Men vi skal være glade for at det finnes private lokale utbyggere som er interessert i å utvikle sentrumsleiligheter i høyere prisklasser, for vi trenger det også.

Hvilket prisnivå boligmarkedet i Halden «tåler», er utbyggers risiko. Nylig kunne vi lese at Ole Kristian Sørlies leilighetsprosjekt i Os allé må omprosjekteres fordi leilighetene var for dyre.

Pensjonister som selger unna en gjeldfri enebolig har kanskje råd til å kjøpe de dyreste leilighetene, men også yngre folk og barnefamilier med sterk økonomi som har nok egenkapital fra bolig i byer med høyere priser, er folk som bør være veldig interessante for Halden. Vi må vise denne målgruppa at Halden er et attraktivt sted å etablere seg.

Noe av det viktigste vi kan gjøre da er å jobbe for å utvikle næringslivet, slik at vi kan tilby arbeidsplasser.

Vi trenger flere arbeidsplasser til folk med høy utdanning, og vi må kunne gi dem en konkurransedyktig lønn, slik at de kan bidra med sårt tiltrengte skatteinntekter til vår kommune. Skatteinntekter fra innbyggerne utgjør hele 40 prosent av kommunenes inntekter, derfor er dette svært viktig.

I Multiconsults Byindeks fra 2019 for Halden kommune ble det påpekt at det er lavere lønninger i Halden, enn hva som er vanlig ellers i Norge. Og dét er lite attraktivt for potensielle arbeidsinnflyttere.

Multiconsult ga også kommunen råd om å satse mest på det framtidsrettede næringslivet, som miljøene på Remmen og IFE, framfor å satse på reiseliv og arrangement, fordi dette er en næring som generelt har lavt lønnsnivå og som ofte er sesongpreget.

Allsang på Grensen gir Halden god (TV-reklame, men har arrangementet skaffet Halden økt tilflytting eller varige arbeidsplasser som virkelig monner? Etter 13 år bør det være mulig å måle.

Det blir derfor spennende å se om kommunen skal fortsette å satse på arrangementsnæringa, eller om de velger å overlate dette til eventbyråer og reiselivsnæringa selv. Ny «Strategisk Næringsplan» skal lages og gjelde fra 2020.

Til høsten er det mye som skal skje i byen vår: Vil prosjektet Os bli vedtatt slik det nå står? Vil utbyggerne av «Grønland Brygge» få godkjent prosjektet sitt? Hvor langt ned i pris må Ole Kristian Sørlie før han får solgt nok leiligheter i Os allé? Kommer saksbehandlerne i kommunen til å få musearm etter å ha klikket seg igjennom alle innsynsbegjæringene fra Halden Frp?

Uten sammenligning for øvrig: I 1989 åpnet den nye inngangen til museet Louvre i Paris. Pariserne klikka over å få en moderne pyramide i glass og stål midt i hjertet av det historiske Frankrike, og det sies at 90 prosent av pariserne på et tidspunkt var imot prosjektet. Avisen Le Figaro kjørte sågar en kampanje mot det fryktelige designet. Nå er det et verdenskjent ikonisk byggverk som byen er stolt av. Når selv franskmenn med hissig gemytt klarer å forenes i stolthet over byggverket sitt, tenker jeg at det også er håp for oss ellers sindige nordmenn.

Mye godt kan komme ut av en god debatt, og la oss håpe at byen kan stå samlet bak det prosjektet som etter hvert skal vedtas og gjennomføres.

 

Kommentarer til denne saken