– Dette blir veldig spennende. Jeg gleder meg veldig til den første turen, sier Iversen til Halden Arbeiderblad.

Pensjonert politimann

Mange kjenner Svein Iversen som politimann i Halden. Han gikk av med pensjon for to år siden. Men denne karen er ikke typen som sitter hjemme og tvinner tommeltotter.

– Siden jeg ble pensjonist har jeg både kjørt flybussen mellom Fredrikstad og Gardermoen og startet et lite transportfirma i Halden, sier han.

Han har alltid likt seg bak rattet og ute på veien. Derfor var det ikke tilfeldig at de seks siste årene i politiet ble tilbrakt i UP. Da var han daglig ute i trafikken og tok fartssyndere og kontrollerte kjøretøy.

Jugoslavia og Sudan

Eventyrlysten og ønsket om å oppleve nye steder, har også alltid vært stor. Derfor tok han på seg oppdrag for Vaglen Tours på fritiden på 80- og 90-tallet.

– Jeg har også hatt flere utenlandsoppdrag i forbindelse med norske bidrag i FN. Da var jeg blant annet i det tidligere Jugoslavia, Sør-Sudan og Sudan, forteller han.

Da Svein Iversen ble gjort oppmerksom på muligheten til å bli guide på Route 66 av en tidligere politikollega han har vært på utenlandsoppdrag med, ble han umiddelbart interessert.

Verdens største på Route 66

Haldenseren luftet planene om å søke sommerjobb med kona, Birgit, og hun synes det hørtes spennende ut.

– Jeg har vært på ferie i USA flere ganger og har kjørt deler av Route 66, men aldri hele strekningen fra Chicago til Los Angeles, sier han.

Han er ansatt som guide av Route 66 International som nå er verdens største Route 66-selskap. Hvert år har dette selskapet mer enn 30 organiserte turer og mer enn 1.000 deltakere på tur langs den historiske ruten gjennom USA.

Ørken og Grand Canyon

Svein Iversen vet foreløpig ikke eksakt dato for når han setter seg bak rattet i Chicago for å legge ut på den 4.000 kilometer lange strekningen.

– Jeg vet heller ikke om jeg skal være guide for turer med motorsykler eller biler. Selv skal jeg uansett kjøre bil, hvor vi blant annet har med oss bagasje og eventuelle reservedeler det kan bli behov for, sier han.

– Langs Route 66 er det en rekke stopp ved ulike nostalgiske plasser. Dessuten kjører man gjennom en utrolig skiftende geografi. Varmen kan være en utfordring gjennom ørkenen i nærheten av Las Vegas. Og det blir stans med mulighet for helikoptertur over Grand Canyon, sier han.

– Med motiverte folk

– Hvilke egenskaper må en Route 66-guide ha?

– Man må i alle fall like å være sammen med folk og trives bak rattet. Dessuten må det være en fordel å takle uforutsette hendelser, svarer han.

Turene Svein Iversen skal være guide for på Route 66 varer i 19–20 dager. Drømmen hadde vært å ta med en gruppe haldensere med på tur, for eksempel neste sommer.

– Alle som drar på disse turene er motiverte og gleder seg til å dra på tur. Det gjør jeg også. Dette må være drømmesommerjobben, sier han.

Route 66

Route 66 er en verdens desidert mest populære kjøreturer der du krysser Amerika - fra Chicago til Los Angeles.

Hele strekningen er 4.000 kilometer lang, gjennom åtte delstater og tre tidssoner.

Arve Stallvik er nordmannen bak Route 66 International, som er verdens største Route 66-firma.

Dette er reisearrangøren som haldenseren Svein Iversen har fått jobb som Route 66-guide for.