Sykehjemmet holder på med å sertifisere seg som et livsgledehjem. Det betyr at de tilrettelegger for aktiviteter, frisk luft og meningsfulle øyeblikk som den enkelte pasient trenger for å oppnå livsglede.

Og da kom lysthuset veldig godt med.

– Her koser vi oss

Sola steker midt på dagen ved sykehjemmet på Solheim. Det er sommerfugler i hagen. Og endelig spirer blomstene de sådde for noen måneder siden.

Går man rundt bygget kommer man til et stabbur. Der pleier blant annet mennene å arrangere gubbetreff en gang i uka. Men like bak den har det kommet fram et stort lysthus.

Den er omkranset av grønn skog og fin utsikt. Inne i huset sitter fire beboere og to ansatte ved Solheim. De ler og koser seg. Spiser kake og drikker kaffe.

– Her koser vi oss veldig, sier pasient Oddny Johannessen da HA setter seg ned sammen med dem.

Kan brukes hele året

Lysthuset er bygd av snekker Dag Aspli, og finansiert med prosjektmidler fra Statsforvalteren. Prosjektet går ut på å skape mer aktivitet i uteområdet.

Det er de ansatte selv som har vært gode på å søke etter midler.

De har også innredet lysthuset på egen hånd.

– Det er et fint sted hvor vi kan ta med oss noen få beboere ut. Det er også et sted som pårørende kan bruke for å være sammen med sine kjære i stedet for å bruke fellesstua eller rommene, sier helsefagarbeider Ann-Charlott Løkkeberg.

I lysthuset er det også montert varme slik at det kan bli brukt hele året.

Trenger flere frivillige

I våres sto lysthuset ferdig. Og det blir godt mottatt.

– Det er helt fantastisk. Det brukes til flere aktiviteter, og det er spesielt fint for pårørende å bruke, sier avdelingsleder Hege Martinsen.

Nå jobber sykehjemmet for å sertifisere seg som et livsglede hjem for de eldre. Det betyr at det er mer fokus på livsglede i det daglige.

– Man er så inni rutinene med stell og pleie, at vi må prioritere de små tingene som hver enkelt pasient har glede av, sier hjelpepleier Paulina Fredén.

Det er Løkkeberg enig i.

– Om det er å gå en tur så blir det prioritert. Dette er noe de skal oppleve hver dag. Og vi trenger flere frivillige som kan bidra med dette, sier hun.