For Stranda trimpark er ikke som alle andre. Ifølge Tommy Wiik fra utstyrsleverandøren Kompan er det splitter nye anlegget i Halden nemlig den første utendørs treningsparken i Norge som inkluderer fullsortiment styrketreningsmaskiner fra Kompan.

Det vil si at man kan trene alle de store muskelgruppene i kroppen med regulerbar vektmotstand.

Treningsparken egner seg for de som ønsker å få sommerkroppen, for de som ønsker å trene kroppsvekt eller for de som ønsker litt trim.

Her er alle velkomne uansett forutsetninger.

– Jeg er utrolig fornøyd

Åpningen startet med noen ord fra Laupsa, Wiik og ikke minst en representant fra Norsk Tipping. Hele overskuddet til Norsk Tipping går nemlig tilbake til samfunnet.

Spillemidlene fordeles på ulike poster som for eksempel idrettsanlegg, idrettsklubber eller forsknings- og utviklingsarbeid.

Av totalt 3 200 000 kroner som trimparken kosta, har Norsk Tipping bidratt med 1 200 000 i spillemidler.

Parken var i hyppig bruk før, under og etter åpningen. På en ellers kald formiddag, var det mange som brukte utstyret for å teste litt og få tilbake varmen.

Blant annet idrettskonsulent i Halden kommune Christian Berg brukte muligheten til å prøve ut det nye unike anlegget. Han har vært med i prosessen med å få på plass treningsparken, og er strålende fornøyd med resultatet.

– Jeg er utrolig fornøyd med anlegget, og det har blitt sånn som vi hadde det i leveransebeskrivelsen. De har levert det de la inn anbud på, pluss litt til.

– Hvor viktig kan et slikt anlegg være?

– Jeg tror det er veldig viktig for den egenaktiviserte aktiviteten. Det er for flere generasjoner. Man kan gå elvepromenaden og gå innom for litt styrketrening. Det å ha den muligheten her tror jeg er veldig viktig, både for folkehelse og sosialt, sier Berg.

Det er nok mange unge og voksne som vegrer seg til å dra på treningssenteret. Noen syns det kanskje det er ubehagelig, noen ønsker ikke å binde seg til et medlemskap før de vet om styrketrening er for de, og for noen er det rett og slett for dyrt. Berg forteller at det har vært en faktor i avgjørelsen om å bygge.

I treningsparken er ikke dette noe problem. Her kan du komme og gå når du vil. Til og med på vinteren da anlegget er utstyrt med både tak og lys.

Parken ligger ved siden av Porsnes videregående skole. Den har nå byttet ut en utslitt ballbinge og en gammel sandvolleyballbane. Beliggenheten er også perfekt, ifølge Berg.

– Det er sjeldent man finner et slikt anlegg midt i sentrum.

– Det er for alle

Rådgiver avdeling for samfunnsutvikling i Halden kommune Lars-Espen Hansen har også vært med i prosessen til å få på plass anlegget, og var en av de første som prøvde apparatene.

– Jeg syns det her er helt fantastisk. Det er som Tommy Wiik fra Kompan sa, det her er det første anlegget i Norge som har en så unik trimpark.

Hansen har MS (multippel sklerose) som er en nevrologisk sykdom som rammer sentralnervesystemet (hjerne og ryggmarg). Han bruker derfor rullestol når det er nødvendig.

Se Hansen og HAs fotograf Petrit Prenaj teste ut noen av apparatene. Saken fortsetter under videoene.

– Det som er bra her er at det er bra for alle, sier han og fortsetter:

– Det er for de som ønsker å få sommerkroppen, for de som er godt voksen og kan gå seg en tur og gå innom her for å trene litt. Og for de som har behov for noe som er tilpassa. Det tror jeg er unikt med anlegget, sier Hansen.

– Det her må du betale flere hundre kroner for ellers

Plassen har altså god plass til rullestolbrukere. I tillegg er det apparater som er enkle å bruke og trener absolutt alle muskelgruppene. Kompan har også tilrettelagt for barn og har gjort det umulig å klemme en kroppsdel imellom vektene.

Om du også ønsker å prøve ut treningsparken, men er usikker på hvordan du gjør de ulike øvelsene har Kompan lagt på en QR kode på alle maskinene og apparatene. Da kommer du inn på en treningsapp som viser deg hvordan du kan gjøre øvelsene best mulig.

– Det er en inkluderende plass og en god måte å få de som ikke ønsker å dra på treningssenter for å prøve. Det er et lavterskeltilbud, og utstyret er det høy kvalitet på. Det her må du betale flere hundrekroner for ellers, sier Hansen.

Trimparken er nå en del av elvepromenaden, som først sto klar i 2019. Promenaden er en flott tursti der folk har muligheten til å gjøre ulike aktiviteter langs stien. Blant annet trimparken og pumptracken ved Mølen.

– Da elvepromenaden sto klar ønsket vi å knytte noen anlegg til det, som en mulighet til aktivitet for ulike grupper, sier Berg.

– Trimparken og pumptracken er vi veldig fornøyde med, så får vi nå knytta det sammen med det her. Det har vært topp. Vi hadde en teller i starten som viste at elvepromenaden var veldig mye brukt.

Det har altså vært en baktanke med plasseringen av den nye trimparken, sammen med at Porsnes videregående skole nå har en flott plass å bruke når styrketrening står på timeplanen.

– Det er en veldig fin løpetur

I anledning at bryggepromenaden nå har fått en ny aktivitet som turgåere kan ta i bruk, tok HA en tur til bryggepromenaden for å se om det var noen som gikk langs Tista.

For selv en kald høstkveld dukket det stadig folk i alle aldre som valgte å heller gå promenaden enn på fortauet på andre siden.

Blant annet Lucas Sims tuslet langs brygga med musikk i ørene mandag ettermiddag.

– Jeg går her ofte på vei hjem. Det er en veldig fin snarvei, sier Sims før han går videre.

Gisle Stensrud kom kort tid senere langs bryggepromenaden etter en hard treningsøkt på Spenst. Han forteller at han tusler på bryggepromenaden så å si hver dag, enten det er til treningssenteret eller dagligvarebutikken.

– Det er veldig greit å gå her, for da slipper man en del trafikk, sier Stensrud og nevner blant annet lyskrysset som en litt mer kronglete vei å gå, sier Stensrud.

Samtidig har han lagt merke til at promenaden er mye mer enn strekningen fra Høvleriet og hjem.

– Det er en veldig fin løpetur, så har jeg sett for eksempel treningsparken ved Mølen, sier Stensrud som enda har til gode se den splitter nye treningsparken ved Porsnes.