Helleristning-sightseeing i mørket

VANDRING: Flere hundre mennesker møtte opp på HØK for å være med på vandring for å beskue helleristninger i mørket.

VANDRING: Flere hundre mennesker møtte opp på HØK for å være med på vandring for å beskue helleristninger i mørket. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Nærmere 200 mennesker hadde møtt opp da fylkeskonservatoren arrangerte kveldsvandring for å se på helleristninger i Ingedal.

DEL

(Sarpsborg Arbeiderblad) – Det er fantastisk at så mange kom, jeg er nesten rørt, sier Lars Ole Klavestad.

– Det var utrolig bra oppmøte og engasjerte folk. Jeg tror de fikk seg en fin opplevelse, vi har jobbet med å få fram litt stemning.

Turen gikk fra Høk kro, over veien og rundt ved skogbrynet. Det er blant annet her Bakkehaugenskipet ligger. At det hele ble arrangert på kvelden er ifølge Klavestad fordi helleristninger synes best i mørket når lyset fra lommelykta treffer dem.

– Ideen har vi hatt lenge. Det er knyttet til Solbergtårnet og det vi driver med. Jeg selv er mye ute i mørket og leter etter helleristninger, så det å få vist det fram var noe vi tenkte kunne være spennende for mange. Det er jo et skjæringspunkt mellom kunst, historie og religion, og det litt mystiske, forteller han.

GUIDE: Lars Ole Klavestad.

GUIDE: Lars Ole Klavestad. Foto:

Bronsealdermusikk

I under vandringen kunne man høre nydelige toner fra noen som spilte på bronselur. Det ga arrangementet et preg av bronsealder.

– Vi tenkte veldig på hvordan vi skulle få vist fram helleristningene ordentlig hvis det ble mange. Det er ofte lettere å få fram stemningen når det er få, men jeg synes vi greide å få fram veldig fin stemning nå. Spesielt med de lurblåserne, det komplementerte det hele.

Klavestad forteller at bare i Østfold finnes det 700 kjente helleristningsfelt. På de siste fem årene har det blitt funnet nærmere 200 felt. Derfor mener de ansatte hos fylkeskonservatoren at det er store muligheter rundt det å fortsette med slike vandringer.

– Jeg tror faktisk det er første gang i Østfold-historien at dette blir gjort. Historien vår er jo i verdensklasse. Sarpsborg har noe unikt i Skjeberg, konkluderer Klavestad.

VAKRE OMGIVELSER: I Østfold finnes det hellerisninger som stammer helt tilbake til bronsealderen.

VAKRE OMGIVELSER: I Østfold finnes det hellerisninger som stammer helt tilbake til bronsealderen. Foto:

Stolte østfoldinger

Blant dem som hadde møtt opp på turen var Monica Aasen og venninnen Ingunn Ørseng.

– Jeg bor rett i nærheten. Bakkehaugskipet er bare fantastisk. At det skulle møte opp 200 mennesker hadde jeg aldri trodd, også i alle aldere, sier Aasen.

– Jeg har hatt en brennende interesse for dette i mange år, sammen med alle kulturminnene vi har her ute.

Venninnen påpeker også at det er viktig å ta vare på den rike historien som finnes i Østfold, kontra mange andre norske fylker.

– Det er på tide at Østfoldinger løfter fram det som er bra i Østfold. Vår arv. Det er ikke så mange som vet om den, vi skal være stolte av det vi har, sier Ørseng.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.