Gå til sidens hovedinnhold

«Rockekokken» serverer verdensstjerner tre dager til ende

Med skam må «rockekokken» Haakon Selmer-Olsen medgi at det ofte blir junkfood på egen tallerken.

Artikkelen er over 4 år gammel

Haakon Selmer-Olsen (42) er en uredd fyr. Han har erfart at det går an å både prøve og feile. Kjærligheten til en tøff bransje har gitt noen kilevinker, men også mange lykkelige stunder. Å være kokk og restauratør er definitivt ikke noe liv for pyser.

– Jeg pleier å si at når jeg en dag pakker sammen for godt, så er neppe kontoen full, men jeg er full av gode minner og møter med mange herlige mennesker.

Ravnsvart metalbrød

Nettopp stå-på-viljen gjorde at han umiddelbart takket ja da Espen Holtan forut for den første Tons of Rock for tre år siden spurte om han ikke ville bidra med å lage mat. Både for publikum og stjerner. Alt på dugnad.

– Dette har vært kjempegøy. Ikke minst fordi jeg er veldig glad i hardrock selv, sier han til HA.

Og oppgaven er i sannhet mangslungen. Fansen får kjøpt «metalburger» og «metalpølser» fra grillene under festivalen. Med spesiallaget ravnsvart brød til. Så skal det lages buffé til alle som jobber på festivalen, mens verdensstjernene får spesiallaget, forhåndsbestilt mat tilberedt av kokken fra Halden.

– Hva skal du lage for noe snadder til Ozzy Osbourne og Alice Cooper?

– He, he. Jeg har fått streng beskjed om at menyene deres er hemmelig, så det kan jeg ikke si. Men generelt har disse gamle rockestjernene lagt om livsstilen totalt. De spiser omtrent som en toppidrettsutøver. Alt Ozzy skal ha i seg, er sunt.

– Hæh!? Det kan du ikke mene!?

- Jeg kan bare uttale meg om maten jeg da..., ler «rockekokken».

–Ingen dans på roser

Det var slett ikke meningen at han skulle gjøre som sin far, Finn. Han startet flere spisesteder i Halden på 80-tallet. Da Haakon var 16 år, ble han sendt til Geilo for en sommerjobb på et spisested. Da var det gjort. Han satset i samme bransje som opphavet.

Stort sett i Halden med unntak av et par års opphold i Hardanger.

– Det har ikke vært noen dans på roser. Det skal hardt arbeid til å gå med blå tall, sier han.

Og han vet hva han snakker om. Starten med «Haakons Mat- og Vinhus» ble en dyrekjøpt lærepenge.

– Jeg gjorde det meste feil i starten, men jeg lærte.

Han er alltid blid og hjelpsom. Jeg kan ikke huske at han noen gang har sagt nei

Hilary Selmer-Olsen, mamma

 

Gourmetmat

Så fulgte år der han vekselvis jobbet som kokk for andre, og drev egne steder. Han fikk sansen for å lage gourmetmat i Hannestadgården, og jobbet også for Kurt Ørås på Curtisen.

– Hva er forskjellen på å lage gourmetmat og vanlig mat for en kokk?

– Det ligger litt i sakens natur; bedre og dyrere råvarer, tidsbruk og det estetiske. Jeg liker i grunnen å jobbe med begge deler. Også å lage gryteretter, som i grunnen gjør seg selv bare maten får kokt lenge nok.

– Haldenserne er strenge

De siste årene har han vært sentral i arbeidet med Haldens mest solgte bok gjennom tidene; «Halden Food City», han startet vertshuset i Sponvika, kjøpte gamle, gode «Grotten» på Torget, var med på radioprogrammet «Det gode liv» på Radio Prime, og startet han «Kjøkkenveien» der konseptet er å lage mat hjemme hos folk.

– Ikke minst er det siste artig. Da føler jeg at det jeg lager, blir satt ekstra god pris på.

– Sånn er det ikke alltid? Er haldenserne strenge mot sine egne spisesteder?

– Ja, det er i hvert fall noen. Det er av sine egne man skal ha det. Men jeg synes nok at byens matsteder får litt for hard medfart noen ganger. Generelt sett er det blitt flere og mer varierte spisesteder i Halden de siste årene, men fremdeles har jeg inntrykk av at haldenserne er mest glad i pizza, kebab, lasagne og biffsnadder. Det kan bli litt vel A4.

En ja-mann fra første stund. Han løser alle oppgaver han får, og tenker alltid positivt

Espen Holtan, kollega i Tons of Rock

 

Bråk om potetstappe

– Hva spiser du selv?

– He, he. Som kokker flest, blir det for mye lettvint «junkfood». Vi har ikke overskudd til å bruke mye tid på kjøkkenet når vi har fri. Jeg er slett ikke den eneste kokken som har det sånn, ler han.

– Spiser du «Grandis»?

– Ja, hvis jeg må.

– Er det riktig at det ble bråk da du gjorde om potetstappa til kjøttpuddingen på Grotten?

– Ja! En del ville ikke ha poteter i potetstappa. I stedet for hjemmelaget stappe, ville de ha posestappe. Dem om det ...! Så da ble det to typer stappe.

På jobb liker han best å tilberede fisk.

Fakta: Lørdagsgjesten

NAVN: Haakon Selmer- Olsen

ALDER: 42

YRKE: Restauratør og kokk

BOSTED: Festningsstredet

FAMILIE: Single. Har sønnen Marius (13)

AKTUELL MED: Denne helga er han kokk under «Tons of Rock»

– Til kjøttretter er det liksom sausen som blir prikken over i-en. Men det er selve fisken som blir delikatessen fra havet.

EM i dart

Det kan bli svært lange arbeidsdager. Særlig i den lyse årstiden. Men på fritiden dyrker han sitt engelske favorittlag Aston Villa. Og det er med lidenskap! Han har klubb- emblemet tatovert på armen.

– Jeg er blitt vant med å tape, for å si det sånn. Ikke minst i år. Aston Villa ble som kjent desidert sist i Premier League og rykket ned med fynd og klem.

Han er også en habil dartspiller. Blant annet har han deltatt i EM.

– Jeg er som best og stødigst på hånda med tre halvlitere innabords. Ikke mer, og ikke mindre.

Apropos England; hans mor Hillary er derfra. Og har innviet ham i engelsk matkunst. Noe ikke alle er like entusiastisk for som Haakon selv:

– Jeg elsker «Fish & Chips». Og det beste jeg får servert av andre er min tantes roastbiff med Yorkshirepudding med gravey (saus)!

– Det beste du vet sånn ellers?

– Å ha fri!

– Og det verste?

– Negative folk. Dessverre er det en del av dem, og de tapper energi.

Han bryr seg mye om vennene sine, og er snill. Også er han en livsnyter

Viggo Nossen, kamerat

 

«Made In Halden»

– Karakteriser deg selv med tre ord!

– Jeg er en jovial, stresset og arbeidsom type, tror jeg.

Også er han veldig glad i Halden. Faktisk så glad at han har tatovert inn «Made In Halden» under det høyre fotbladet.

– Det er så enkelt at det er her jeg hører til. Da det kom forslag om å slå sammen Halden og Sarpsborg, skrev jeg på Facebook at jeg heller går blakk enn å kalle meg sarping. Da kom jeg på forsiden i Sarpsborg Arbeiderblad! Er vel bannlyst der for resten av livet!

– I mine øyne er Halden blitt Norges sommerby nummer 1! Jeg vet ikke om noen annen by som har så mye bra og variert å by på.

– Jeg pleier å si at av verdier i livet mitt så er rangeringen denne: Familie, venner, Halden – og Aston Villa, smiler Haakon Selmer- Olsen.

Kommentarer til denne saken