Gå til sidens hovedinnhold

Helge Bangsmoen:– Rett og slett uhørt og uverdig politikk

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I høst ble jeg opprørt over at posisjonens budsjett for 2016 to år senere skulle føre til at brukere ved Båstadlund arbeids- og aktivitetssenter ikke lenger ville ha gratis skyss til og fra jobb. Gårsdagens overskrift i HA gjør meg om mulig enda mer opprørt:

Etter at Halden kommune fratok brukerne av Båstadlund arbeids- og aktivitetssenter gratistilbudet av skyss til og fra jobb, trenger flere av dem mer penger. Nå arrangerer de loppemarked.

Les også

Ina (39) strikker for å tjene ekstra penger

 

Det som i høst endte opp som en total ansvarsfraskrivelse fra partiene Høyre, Venstre, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti, viser seg nå å være en total svikt overfor noen av de svakeste i samfunnet. I høst gjemte posisjonspartiene seg bak argumenter som at dette var resultatet av et gammelt budsjettvedtak og at det finnes et «stort regnestykke» hvor personene dette rammer ikke går i minus.

Det er nå avklart hva som manglet i dette regnestykket; inntekter fra loppemarked. Dette er rett og slett uhørt og uverdig politikk, som ikke er i tråd med nasjonale forventninger og Stortingets mål og intensjoner om at personer med utviklingshemming skal kunne delta i arbeidslivet.

Les også

Snart må brukerne betale transporten selv

 

Arbeiderpartiet i Halden tar sterk avstand fra det som har skjedd i denne saken, og registrerer også at stadig flere pårørende må trå til og selv stå for transporten til og fra jobb for sine nærmeste som ønsker å jobbe. Sånn bør det ikke være. Vi la i vårt alternative budsjett for 2019 inn midler for en videreføring av dette gratistilbudet til personer med nedsatt funksjonsevne, og kommer til å gjøre alt vi kan for at arbeidsoppmuntringspengene i det minste igjen skal bli verdt reisa.

 

Ser man dette i et større perspektiv og fra nasjonale myndigheters formål om å bedre levekårene for personer med utviklingshemming, og gi personer med utviklingshemming en likestilt tilværelse og deltakelse i samfunnet, bør det være lett å forstå at det som her har blitt gjort i Halden kommune (og i Sarpsborg kommune) ikke holder mål. Det bør derimot tilrettelegges enda bedre for at personer med ulik forutsetning for å være i jobb likevel har samme mulighet til å jobbe som alle andre.

Det er klart at dette rene økonomiske innsparingstiltaket fra kommunens ledende politikere har forringet velferden for de svakeste i samfunnet og utsatt de for en økonomisk usikkerhet som er langt fra uproblematisk. Her må det være lov å gjenta seg selv; dette er rett og slett uhørt og uverdig politikk!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.