Hele Hvaler mistet strømmen - nå etterlyses denne seilbåten

ETTERLYST: Denne seilbåten (med rød ring rundt) etterlyses av Norgesnett etter et strømbrudd 22. juli.

ETTERLYST: Denne seilbåten (med rød ring rundt) etterlyses av Norgesnett etter et strømbrudd 22. juli. Foto:

Norgesnett etterlyser denne seilbåten, som skal ha forårsaket strømbruddet som rammet 2.000 husstander på Hvaler 22. juli.

DEL

(Fredriksstad Blad) 22. juli mistet rundt 2.000 husstander på Hvaler strømmen. Nå etterlyser Norgesnett en seilbåt som skal ha forårsaket strømbruddet.

Terje Gabrielsen i Norgesnett forteller til Fredriksstad Blad at det var i selskapets høyspenningslinje på Stokken bruddet oppsto i 17-tiden onsdag 22. juli.

Gjentagende problem

For noen år siden ble høyspenningslinjen gjentatte ganger truffet av seilbåter. Norgesnett tok konsekvensen av dette og koblet ut strømmen på linjen for å unngå strømutfall ved sammenstøt eller berøring.

– Heldigvis er det aldri meldt om personskader eller alvorligere ting ved disse hendelsene, påpeker Gabrielsen.

Den siste tiden har strømmen igjen vært påkoblet grunnet arbeidene Elvia (tidligere Hafslund Nett) utfører med bygging av ny strømforsyning til Hvaler.

– Deler av vårt nett er koblet ut grunnet disse arbeidene, og linjen over Stokken benyttes som en reserveforsyning, forklarer Gabrielsen.

Like etter klokken 17.00 22. juli ble det altså registrert et strømbrudd på Hvaler. Ingen årsak til feilen ble funnet og teorien var at fugl var årsaken.

Fikk bildebevis

Dagen etter fikk Norgesnett tips om at en seilbåt hadde berørt høyspenningslinjen med mastetoppen sin den aktuelle ettermiddagen. Selskapet fikk også tilsendt bilder som viste dette og de har siden den gang forsøkt å spore opp den aktuelle båten – uten hell.

BERØRING: På dette bildet ser vi at masten på seilbåten berører høyspenningslinjen ved Stokken.

BERØRING: På dette bildet ser vi at masten på seilbåten berører høyspenningslinjen ved Stokken. Foto:

Derfor etterlyser de nå føreren av seilbåten gjennom Fredriksstad Blad.

– Vi vil finne ut hva som skjedde og hvordan det gikk med dem om bord i båten. Dette er naturlig nok også et spørsmål om kostnader, forklarer Gabrielsen.

Meldt til politiet

Han opplyser at saken er meldt til politiet.

– Det er naturlig når noen forårsaker skade. Feilen skapte en del ulemper for våre kunder og en del kostnader for Norgesnett.

– De aller fleste kundene fikk igjen strømmen etter vel 10 minutter, men forsyningen til Vesterøy ble liggende ute til vel klokken 20.00 samme kveld, sier Gabrielsen, som nå håper at vitner har observasjoner som gjør at de kan spore opp båten og komme i kontakt med eieren.

– Vi vil også be folk om å være ekstra oppmerksomme på denne høyspentledningen som nå er strømførende. Den er tydelig merket, sier Gabrielsen, som opplyser at linjen vil bli fjernet når Elvia er ferdig med sine arbeider.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.