13-åringen går på 8. trinn på Rødsberg ungdomsskole, og det var i samråd med mamma Marie at Helmine bestemte seg for å gå på kurs for å få bedre selvfølelse.

– Overgangen fra barneskolen brakte med seg mye nytt. Vi ble stilt overfor mange nye mål og krav, og jeg føler at det jeg lærte på kurset til Anne-Mette (Strand, journ.anm.), har hjulpet meg i den nye hverdagen, forteller hun.

Mestringsfølelse

Blant annet har den unge jenta lært å ta pauser i hverdagen, være fornøyd med seg selv og glad i seg selv, og å forstå at hun er god nok akkurat slik hun er.

– Selvfølelse er ferskvare, så den må holdes ved like. Jeg gir barn og unge som kommer til meg, en usynlig verktøykasse som hjelper dem til å føle mestring og positivitet, forklarer Anne Mette Strand.

Hun har gått på kurs hos Trine Øfsti Bråten i Diameta som er gründer av Barnekurs for god selvfølelse. På kursets hjemmeside står det:

– Mange barn møter til tider utfordringer i skolesammenheng, på fritida eller i andre sammenhenger. Undersøkelser viser at mange dropper ut av videregående skole, får depresjoner eller andre typer problemer. Dette kurset vil gi barna verktøy for å mestre utfordringene de vil møte. Målet med dette kurset er å hjelpe barna til å ha det bra.

– Følelser smitter

Dagens ungdom møter ikke krav og press kun på skolen, men også i samvær med venner, gjennom sosiale medier og fra samfunnet ellers.

– Jeg syns det er fint å være ungdom i dag, men jeg merker at det for eksempel er mye fokus på kropp og en del slankepress i vår aldersgruppe. Heldigvis er det ikke så mye av det på Rødsberg. Der kan vi stort sett være oss selv, men jeg har lært teknikker som jeg kan bruke til å påvirke og hjelpe dem rundt meg. Dessuten merker jeg at jeg har blitt mer positiv, og det smitter, sier Helmine.

– Ingen sovepute

– Jeg syns også det er enklere å begynne med noe nytt. Hvis jeg for eksempel skal gjøre noe som er vanskelig, så sier jeg til meg selv at «dette går bra, gjør så godt du kan, det er bra nok». Og hvis jeg blir frustrert, så bruker jeg pusteteknikker til å roe meg ned, forteller 13-åringen.

– Men hvis man hele tiden skal være tilfreds med den man er, hvordan skal man klare å bli bedre og ikke bli lat?

– Man blir ikke lat av å gjøre disse teknikkene. Så lenge man gjør så godt man kan, og gjerne litt ekstra, så skal man være fornøyd. Det er ikke sånn at man må få sekser for at det er bra nok, forklarer Helmine.

«Flink pike»-fenomenet

Kursholder Anne-Mette bruker «flink pike»-fenomenet som eksempel.

– Særlig mange jenter presser seg hardt når det gjelder skolen. Og det er viktig å ha fokus på å jobbe hardt for å oppnå gode resultater, men det er også lov å innse at det beste jeg klarer, er godt nok. Det blir ingen sovepute av den grunn, sier hun.

– Jeg ville gått på kurset igjen, og jeg anbefaler andre å gjøre det, sier Helmine Herrebrøden.

– Får en del aha-opplevelser

Kent  Clausen har gått FROG-kurs. Det var krevende å gjennomføre, men nå har han både jobb og sertifikat. Det takker Clausen FROG for.

– Jeg har lese- og skrivevansker, men har aldri snakket mye om det eller spurt om hjelp til å håndtere der. Derfor strøk jeg sju ganger på teoriprøven og hadde egentlig mistet motet og gitt opp, forteller han ærlig, haldenser bosatt i Rakkestad.

Han takker FROG for å ha blitt mer frampå, tørre å spørre om hjelp, sette mer pris på små ting, snakke om følelser. være tydelig og si det han mener, og å sette mer pris på seg selv. Blant annet.

Fikk lappen og jobb

– Det var FROG-kurset som gjorde at jeg turte å spørre om hjelp til å klare teoriprøva, og med muntlig prøve gikk det uten problemer. Sensoren hos biltilsynet jobbet også i Trygg Trafikk, og da hun fikk vite at jeg hadde vært involvert i en alvorlig bilulykke for et par år siden, lurte hun på å om jeg ville fortelle min historie på Trygg Trafikk-arrangement. Så da fikk jeg meg jobb, forteller en fornøyd Kent.

Presser seg selv

En viktig del av FROG er å presse seg selv ut av egen komfortsone.

– Hva får deg til å fortelle om følelser og å by på deg selv i en gruppe med bare ukjente?

For det første blir vi utrolig godt kjent med hverandre i løpet av programmet. For det andre sammenligner jeg det å tørre å åpne seg, med å tørre å ringe og spørre om jobb, eller å tørre å be om hjelp. Kurset har gitt meg en del aha-opplevelser, svarer Kent.

Gründer vant pris

FROG har som mål å hjelpe ungdom som har falt utenfor skole og jobb, til å finne sine iboende kvaliteter og unike evner og med dette komme raskt tilbake til skole og jobb.

– Vi tror på individets egen evne til å skape sin egen framtid til et liv i verdighet, skriver FROG-gründer Ingeborg Lykseth på sin hjemmeside.

Hun vant prisen som Årets sosiale entreprenør i 2012.

Forebygger drop out

I juni skal Ny Giv ved NLP-coachene Mette Marit Ruud Grønmyr og Heidrun Østerbø arrangere det aller første åpne FROG-kurset i Halden.

– Vi jobber i skoleverket og ser at programmet kan være nyttig for hele skoleklasser som et forebyggende tiltak til å droppe ut, og for privatpersoner. Den største utfordringen for gjennomføring er finansiering. Programmet er beregnet for ungdom i alderen 16–30 år, og alle aktiviteter og øvelser er tilpasset ungdom som sliter med konsentrasjon, fokus, selvfølelse, selvtillit, angst og depresjon, sier de.