Halden Fugleforening (NOF Halden lokallag) arrangerte ørnesafari søndag 12. februar i Berby/Indre Iddefjorden i håp om å gjenta suksessen fra tidligere år. Været var strålende med sol fra skyfri himmel og nesten vindstille. Håpet var å se både havørn og kongeørn.

Det var en spent gjeng som ble ønsket velkommen på Berby i seks-sju minusgrader.

På veien ned til fjorden ble det observert flere ulike fuglearter, men ingen ørn. Samlet ankom vi Indre Iddefjorden og slo leir på vestsiden av fjorden. Bålet ble tent, kikkerter og teleskop kom på plass. Sola varmet slik at det ble en herlig stemning.

100 sangsvaner

Berbyelva har god vannføring og har gjort sitt til at noe av det indre elvedeltaet er åpent vann. Dette er viktig for at havørna skal ha en mulighet til å jakte på bytte. På vannspeilet var det flere enn 100 sangsvaner og en del ender, i hovedsak stokkender og kvinender.

Vi speidet iherdig i noen minutter mot den blå himmelen uten å se verken havørn eller kongeørn.

Så ørner

Men så, etter nesten et kvarter, dukket det opp to havørner som med sine elegante vingeslag, i sakte tempo lot seg lede opp i hver sin furutopp på andre siden av bukta høyt oppe i fjellåsen. Der satt de med cirka 100 meters avstand.

Den ene var veldig fotogen og lot seg fotografere i flott positur mens den andre var mer gjemt i furugrenene. Lei av ensomhet, tok den ene til vingene og lot seg gli ned til den andre hvor de ble sittende sammen så lenge vi var der, over en og en halv time.

Plutselig dukket det opp enda en med flott positur mot den blå himmelen. Den forsvant mot øst, men det gikk kort tid da enda en dukket opp og viste oss hvordan luftas oppdrift fikk den høyere og høyere til den ble nesten borte.

Målet nådd

Målet var nådd: Havørnene viste seg, men vi fikk ikke sett noen kongeørn i dag. De foregående dagene er det samtidig sett flere havørner og to kongeørner i området.

Deltakerne var svært fornøyde og håpet at foreningen kan gjenta turen også neste år.

De av deltakerne som hadde tålmodighet og gikk til Rødsvannet, fikk se enda flere kvinender, laksender og gråhegrer. Alt i alt en vellykket ørnesafari også denne gang.