Gå til sidens hovedinnhold

HAs måling viser at det går mot et politisk jordskjelv – og kaos

Artikkelen er over 1 år gammel

LEDER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Halden Arbeiderblads partibarometer bare fire dager før valget er dramatisk. Det går mot politisk jordskjelv på valgdagen – og politisk kaos i kommunestyret de neste fire årene.

For Haldens velgere er i kraftfull bevegelse. De to store partiene Arbeiderpartiet og Høyre går tilbake med henholdsvis 12,5 prosent og 11.5 prosent i forhold til valgresultatet for fire år siden. Gevinsten av tilbakegangen tilfaller de minste radikale partiene. Både Rødt og Miljøpartiet de Grønne går markant fram. MDG er på målingen blitt Haldens tredje største parti, med Rødt hakk i hæl.

7 av de 9 partiene i kommunestyret opplever bevegelse i mandatfordelingen. Bare Frp og Venstre beholder sitt styrkeforhold vis-à-vis de andre. Hele 21 av 39 mandater har forandret seg mellom partiene. Verst går det utover Arbeiderpartiet som ligger an til å bli halvert fra 12 representanter ved forrige valg til 6 de neste fire årene.

Mandatfordelingen i målingen tegner et kaotisk og uklart mønster. I politikk er som kjent alt mulig, men vi kan vanskelig se et styringsdyktig flertall ut fra politisk saker og ideologisk ståsted. Et valgteknisk samarbeid uten en felles politisk plattform er mulig, men det bringer med seg en stor grad av uforutsigbarhet. Det blir vanskelig å være rådmann, og det blir vanskelig å styre. Det er fristende å forutse politisk kaos dersom målingen skulle matche med selve valgresultatet.

Les også: Nytt partibarometer er klart - Høyre og Ap blør

Det er mange grunner til at velgerne beveger seg så mye som de gjør. Det er enkelt å tolke forflytningene som et protestvalg. Både Høyre og Arbeiderpartiet blør av Os-saken. Ikke nødvendigvis bare for standpunktet de har tatt. Men like mye for måten hele saken er blitt behandlet på. Det er mange som føler de ikke er blitt hørt eller er blitt tatt hensyn til. Prosessen har vært nitrist, slik vi har pekt på før.

Men det er også andre forhold. De voldsomme maktkampene i Halden Arbeiderparti har ikke gått upåaktet hen. HAs måling er delvis tatt opp før det famøse medlemsmøtet på mandag, og delvis etter. Det er derfor vanskelig å konkludere på effekten her. Men de interne stridighetene har vart lenge. Det har velgerne merket seg.

Det er noe som kalles «regjeringsslitasje». Det begrepet har Halden Høyre fått føle på. Thor Edquist har vært ordfører i åtte år. Det er lenge. Om han lykkes med en tredje periode gjenstår å se. Han får en utfordring med å finne samarbeidspartnere nok – hvis målingen slår til.

Edquist har gode resultater å slå i bordet med. Før Os-saken eksploderte i Halden-samfunnet spådde vi at det skulle et jordskjelv til for å forhindre han og partiet hans en tredje periode med makta i byen vår. Nå kan vi fastslå at dette jordskjelvet kan inntreffe mandag 9. september. Dette er mye mer åpent enn det så ut for for bare et halvt år siden.

Os-saken er blitt Thor Edquists største politiske utfordring. Han har måttet tåle kritikk for å være arrogant, bedrive skremselspropaganda og splitte mer enn å samle byen. Den kritikken burde han ha tatt til seg på en mer ydmyk måte enn det vi har registrert han har gjort. Ordføreren vår har vært en fremragende ambassadør for Halden i åtte år. Han framsnakker byen på fortreffelig vis, og han har vært næringslivets varme forsvarer. Men han har også vist at han takler kritikk dårlig, at han har en del å gå på som brobygger, og at det kan virke som om han er mer opptatt av penger enn av folk. Det blir lagt merke til.

Et atskillig sterkere Rødt og MDG vil bety mye for retningen Halden kommer til å gå de neste fire årene. Halden vil bli en mykere og grønnere by.

Vi minner om at dette er en måling. Mandag 9. september får vi det endelig svaret.

Det blir svært spennende!

Kommentarer til denne saken