Har du mulighet til å kjøre mat til folk som sitter i karantene? Da vil kommunen ha tak i deg

Ikke alle har personer rundt seg som kan bistå dersom man havner i karantene.

DEL

Halden kommune følger spredningen av koronaviruset nøye, og torsdag kveld ble det fra nasjonalt hold bestemt at alle som har ankommet Norge fra utlandet siden 27. februar, skal holde seg hjemme inntil annen beskjed gis.

helsenorge.no definerer hjemmekarantene slik:

«Å være hjemme og ikke ha kontakt med andre enn de du bor sammen med. Gjelder for alle som har hatt kontakt med covid-19-syke, men som ikke selv er syke, i 14 dager fra siste kontakt.

Hjemmekarantene omfatter å

  • ikke gå på jobb eller skole
  • unngå reiser
  • ikke ta offentlig transport
  • unngå andre steder der man lett kommer nær andre
  • unngå nær kontakt med andre»

– En alvorlig oppgave

Men det er ikke alle som bor i en husstand med flere personer, eller som har et nettverk rundt seg som kan bistå dersom man havner i karantene.

Derfor har Halden kommune satt i gang et omfattende arbeid med å opprette en gruppe med personer som kan kjøre mat eller andre nødvendigheter til folk i karantene der de ikke har mulighet til å skaffe dette selv mens de holder seg hjemme.

Ansvarlig for oppgaven er Rolf Karlsen som jobber i kommunens avdeling for samfunnsutvikling.

– Vi har behov for omtrent 30 personer i første omgang, og vi ber dem som melder seg, om å tenke seg godt om før de tar kontakt. Vi i kommunen må være trygge på at dem vi rekrutterer til denne oppgaven, tar den alvorlig. Det er en alvorlig situasjon de skal håndtere, forklarer han.

Alle som blir valgt ut til å være hjelper, må ha bil og underskrive en taushetserklæring.

Setter varene på trappa

Først og fremst er det matvarer som skal transporteres. Kommunen avtaler med butikkene som gjør jobben med å pakke bestillingene. Hjelperne henter pakkene og kontakter mottakeren per telefon. De avtaler levering, og pakkene settes utenfor døra til personen som er i karantene i henhold til avtalen.

– Noe av poenget er at man ikke skal være i kontakt med hverandre. Vedkommende som får hjelp, er enten smittet eller potensiell smittebærer, påpeker Karlsen.

Han er allerede godt i gang med å få tak i de hjelperne han trenger. Det er blant annet takket være samarbeidet mellom kommunen og Halden idrettsråd.

– Jeg har torsdag kveld vært i kontakt med lederen i idrettsrådet, Stian (Mjølnerød-Lie, journ.anm.), og han skal ta kontakt med miljøarbeiderne i de ulike klubbene som igjen hjelper til med å spre informasjonen, sier Karlsen.

Halden kommune dekker utgifter til kjøring etter statens regulativ. Kommunens elbiler kan også benyttes til oppdraget ved behov og ønske.

Vil du bidra? Send en e-post til rolf.karlsen@halden.kommune.no. Legg ved navn og telefonnummer, og så blir du kontaktet.

Artikkeltags