Gå til sidens hovedinnhold

Akutt syke prioriteres

Artikkelen er over 6 år gammel

– Legevakta er et sted for akutte tilstander.

- Vi prioriterer akutte tilfeller, slik at vi kan ta oss av dem som virkelig trenger hjelp, sier kommuneoverlege Halvard Bø og daglig leder Nina Bruun Hansen ved Halden legevakt.

Kan vente

De viser til en undersøkelse gjort av Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin.

 Den viser at 75 prosent av alle som behandles ved legevakta har plager som kan vente til fastlegen åpner neste dag.

– Vi er ikke noe unntak fra landsgjennomsnittet, sier Bø og Bruun Hansen.

Foretar vurderinger

De understreker at legevakta er akuttberedskapen i Halden og Aremark.

– Derfor deler vi inn pasientene i tre kategorier. Det som prioriteres ved legevakta er akutte tilstander, som ikke kan vente på behandling. Akutte syke med feber, sår hals og hoste som kan vente til fastlegen åpner neste dag. Disse utgjør en stor del av dem som oppsøker legevakta. Den tredje kategorien er de som oppsøker legevakta etter å ha vært syke i noen dager uten å ha tatt kontakt med fastlegen, opplyser de.

Halvard Bø og Nina Bruun Hansen forteller at legevakta sorterer pasienter etter disse kategoriene.

11.000 telefoner

– Vi gjør en vurdering og prioriterer akutt tilfeller. Det gir oss muligheter til å ta oss av dem som virkelig trenger behandling, sier Bø.

– Dermed får det innvirkning på ventetida for folk som ikke er så akutt syke, tillegger Bruun Hansen.

Ved Halden Legevakt er det over 12 000 legekonsultasjoner og cirka 11 000 telefonkonsultasjoner i året.

– Det er noen som sykepleiere og leger kjenner godt

– Det kan være mange grunner til at folk oppsøker legevakta i stedet for fastlegen. Noen opplyser at det er vanskelig å komme i kontakt med fastlegen på telefon. Det er noe vi har tatt opp med fastlegene. så har vi de som kommer hit etter jobb eller har hentet syke unger i barnehagen, sier Halvard Bø.

– Det har nok noe å gjøre med forventningene til legevakta. Spesielt når det gjelder små barn som blir syke, tillegger Nina Bruun Hansen.

– Er det noen gjengangere som oppsøker legevakta?

– Ja, det er noen som sykepleiere og leger kjenner godt. Som nevnt er det de som oppsøker oss for raskt, men det finnes også pasienter som venter for lenge før de oppsøker oss, svarer Bø og Bruun Hansen.

Anbefaler å ringe

De anbefaler folk å ringe nummer 116117 til legevakta først, slik at det kan tas en konsultasjon via telefon eller gi råd og veiledning.

– Av erfaring vet vi at folk kan vente til fastlegen åpner. Dessuten slipper man lang ventetid her hos oss, sier de.

Kommuneoverlege Halvard Bø og daglig leder Nina Bruun Hansen opplyser at det også er en del ting som Halden legevakt ikke gjør.

Dette gjør de ikke

– Vi tar ikke blodprøver som skal sendes videre i forbindelse med en utredning. Vi skriver ikke ut sykmeldinger eller fornying av resepter, og det blir heller ikke skrevet ut lege- og helseattest. Da må folk oppsøke fastlegen. Legevakta er for alle, men ikke for alt, sier de.

Halden legevakt er som en akuttberedskap tilgjengelig 24 timer i døgnet.

– I tillegg til å ha lege og sykepleiere på kvelds. og nattetid, så er vi tilgjengelig på telefon om dagen. Skjer det akutte ting, så har vi kontakt med beredskapslege. For eksempel i forbindelse med folk som ikke har fastlege i Halden.

Hvis pasienter ikke får kontakt med fastlegen, så er vi også behjelpelige. Vi gjør også etter avtale oppdrag for fastlegene på dagtid, sier daglig leder Nina Bruun Hansen. For eksempel tar legevakta EKG for leger som ikke har EKG-apparat selv.

Sjefen tar vakter

Vaktene ved Halden legevakt fordeles på cirka 20 leger.

– Omtrent halvparten av fastlegene i Halden har legevakt, mens vi har noen faste vikarer. Det er ikke den største utfordringen å rekruttere leger, sier kommuneoverlege Halvard Bø, som selv tar noen økter.

– Jeg har fortsatt legevakt, men det er ikke så mange. Må jo ha en viss klinisk praksis, og dessuten er det givende å ha noen vakter, sier Bø.

Kommentarer til denne saken