I disse tider, hvor vi bortimot alle må snu på krona grunnet stigende mat-, strøm- og drivstoffpriser, og høyere skattebelastning og kommunale avgifter, vil jeg gjerne komme med et velmenende råd til haldenserne.

Vi må alle samme spare. Vi kan ikke gå på restaurant like mye som før, vi må tenke når vi fyller drivstoff, når vi lader bilen, hvor varmt vi kan ha det på kontoret eller i stua, vi må planlegge hva vi spiser til middag og om vi virkelig trenger nye klær. Det er mange områder der vi nordmenn og haldensere prøver å spare noen kroner i disse usikre økonomiske tider.

Men ...

Kjære haldensere, innsparingen på bruk av blinklys har dessverre liten effekt på landets, kommunens, din egen og verdens økonomi ...

Et kjapt googlesøk viser at en blinklyspære koster mellom 60 og 15 kroner. (For Tesla er den sikkert mye dyrere, men det er en annen diskusjon som jeg ikke har tenkt til å gå inn på her og nå).

Disse blinklyspærene skal holde i et par år, minst, derfor er det liten eller ingen logisk grunn til å redusere, eller kutte helt ut, bruken av blinklys når man ferdes i trafikken.

Som innflytter er jeg nemlig fascinert av det jeg antar er en pågående kollektiv anti-blinklys-aksjon av nesten hele byens bilkjørende befolkning. En høyst uhøytidelig undersøkelse i noen av byens rundkjøringer, viste at over 80 (!) prosent lot være, eller brukte blinklyset feil da de kjørte gjennom rundkjøringene på Vaterland, Gimle, Rødsberg, Stadionbakken og Sørlifeltet.

Selv om denne personlige undersøkelsen bærer lite preg av vitenskapelige metoder (det regnet, var kaldt og jeg hadde ikke lyst til å gå ut av bilen), så tror jeg byens kjørelærere bør ta en ekstra titt i kapittelet «blinklys» neste gang de lærer opp en haldenser i hvordan man skal forholde seg i trafikken.

Er det lenge siden du har gjennomført kjæreopplæring, kanskje til og med før disse merkverdige, sirkelformede konstruksjonene dukket opp i trafikken? Da vil det nok ikke skade verken deg eller omverdenen om du tar et dypdykk i verdensveven og oppdaterer dine trafikale kunnskaper.

For å ta grunnreglene. Man KAN blinke inn OG ut av en rundkjøring. Skal man rett fram, blinker man BARE ut. Skal man til høyre, så blinker man til høyre. Det er faktisk ikke vanskeligere enn det ...

Det blir så mye enklere for dine medtrafikanter om du ved tydelig tegn viser i hvilken retning du har planer om å kjøre!

Og når vi er inne på det – Jeg kan love deg at blinklys-budsjettet ditt ikke kommer til å sprenges, selv om du blinker tidligere enn ett sekund før du skal svinge ...

Statens vegvesen forklarer bruk av blinklys:

Som generell huskeregel skal du gi tegn i god tid før du svinger eller endrer av kjøretøyets plassering i kjørefelt, men ikke slik at det kan oppstå misforståelser.

• Skal du til høyre ved første avkjøring, gis tegn til høyre i god tid før du kjører inn i rundkjøringen og beholder blinklyset på til du har kjørt ut av den.

• Skal du rett fram i en rundkjøring, blinker du til høyre når du er på høyde med siste utkjøring før du kjører ut. Behold blinklyset på til du er ute av rundkjøringen.

• Skal du ut til venstre for der du kjører inn, kan det i enkelte tilfeller være nyttig for andre trafikanter at du gir tegn til venstre før du kjører inn i rundkjøringen. Inne i rundkjøringen endrer du til å blinke til høyre når du er på høyde med siste utkjøring før du kjører ut. Behold blinklyset på til du er ute av rundkjøringen.

Slik skal du forholde deg på f.eks. rundkjøringene på Sørlifeltet og Stadionbakken:

Slik skal du forholde deg på f.eks. rundkjøringen på Brødløs eller Vaterland: