Vedtaket om å bevare Os skole er nå behørig kommentert fra fornuftens og ekspertisens leir slik at den debatten skal få hvile fra min side.

Jeg innser imidlertid at dette kun var en begynnelse i kampen for å bevare byens fantastiske gamle bygningsmasse og dermed Haldens særpreg mot motkreftenes massive og gjentatte angrep.

Partiet Høyre fremstår blant de virkelige pådriverne her. De siste utspillene derfra viser først og fremst at her har vi med å gjøre folk som både er dårlige tapere, og som nå begynner å fremstå litt i latterlighetens skjær både når det gjelder argumenteringen, som gjentatte ganger er blitt tilbakevist, og nå med de ufine angrepene på vår nye og meget sympatiske ordfører. (Hvor er det blitt av det partiet som, i hvert fall i tidligere tider, ikledde seg et dannelsens og tradisjonenes ferniss?).

Men over til noe positivt!! Når man kommer over bybruene fra Sørsiden, ser man en «Fugl Fønix» stige frem…. Wielegården fremstår allerede nå, i skrivende stund, bare delvis avdekket, som den vakre og stilrene bygningen den er. Her skal kommunens fargekonsulent ha stor ære for fargevalgene som, etter undertegnedes oppfatning, både er stilriktige, diskrete og evner å understreke bygningens flotte detaljer. Hipp! Hipp!

PROFIL: Truls Lie

Halden fortidsminneforening

Vi venter nå spent på om den gamle brannstasjonen, som også er en flott bygning, dog ikke så detaljrik, skal få en lignende behandling og fremstå med sitt fulle potensiale både interiørt og eksteriørt. Denne bygningen er et typisk eksempel på en flott gammel bygård som kan fylles med nye funksjoner uten å rives eller raseres. I tidligere tider innehadde bygningen 13 leiligheter, og med brannstasjonen ute vil den kanskje nå kunne romme enda flere.

Uansett, denne bygningen er en vesentlig del av «byens hjerte» - Wiels plass - og sammen med det smakfullt oppussede rådhuset, Wielegården i sin nye drakt og forhåpentligvis, i nær fremtid, en restaurert Kongegården, blir dette området igjen å regne som en severdighet i byen.

Et fromt ønske fra undertegnede måtte være at den svært mistilpassede bankbygningens eiere engasjerte en dyktig arkitekt som kunne neddempe fasaden til et mer tilpasset uttrykk, i hvert fall fargemessig, til de øvrige bygningene i dette vakre området. (Funkisbygninger var, så vidt jeg har observert, ofte i «rappet» mur og ikke med ubehandlet mursten).

Når det gjelder en annen praktbygnings skjebne, nemlig Rødsberg skole, gamle HOHA, og den tilhørende rektorboligen, er kampen så vidt begynt. Bare tanken på å rive eller privatisere denne, kanskje Østfolds flotteste gamle bygning, fremstår som totalt kulturløst og korttenkt. Heldigvis er arkitekten en av Norges mest kjente – nemlig Henrik Thrap-Meier, slik at her kan man sikkert trekke inn nasjonale vernemyndigheter.

Vi går spennende tider i møte!