- Barna våre er faktisk morgendagens helter!

"Slutt å ta, Begynn å gi" sto det på en plakat i fronten av lystoget. Rundt 200 engasjerne haldensere møtte opp for å protestere mot de foreslåtte skolekuttene for 2016

"Slutt å ta, Begynn å gi" sto det på en plakat i fronten av lystoget. Rundt 200 engasjerne haldensere møtte opp for å protestere mot de foreslåtte skolekuttene for 2016 Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Rundt 200 gikk i lystog og protesterte mot det foreslåtte kommunebudsjettet for 2016 som kan gå hardt utover skolene i Halden.

DEL

- Jeg går her i dag fordi jeg vil vise kommunen at jeg er engasjert i hva som skjer med barna våre. Barna våre er faktisk morgendagens helter, så hvorfor skal dette budsjettet gå ut over dem? Skolene har ikke akkurat i overflod fra før, sier en engasjert far og FAU medlem, Jan Erik Bråten.

Se bildeserie nederst i saken

Trosset regnet for å protestere

Det var mange som trosset regnværet for å vise sitt engasjement i saken om de foreslåtte skolekuttene for 2016. Før kommunestyremøtet startet i kveld hvor budsjettet vedtas, møtte rundt 200 haldensere opp i Busterudparken for å gå i lystog ned til rådhuset.

- Jeg syns dette er helt bedrøvelig. Politikerne setter oss i en lei knipe, og jeg er bekymret for de svake. Det føles dårlig å få de kutta her nå, sier Karl Erik Svanholm som er FAU-leder på Strupe ungdomsskole hvor han har to barn som går.

- Skolene våre blir rasert

Det var ikke bare foreldre, lærere og elever som gikk i lystog i ettermiddag, også noen politikere ble med i toget.

Arve Sigmundstad synes at engasjementet i saken er helt topp.

- Jeg er med i lystoget i dag fordi jeg bryr meg om skolen i Halden, og jeg synes det er en utrolig viktig sak. Nå som vi skal ned å vedta budsjettet syns jeg det er viktig å få med meg hva folket mener på veien, fortalte han.

- Ingen hyggelig julepresang

Kai Hageli er sekretær i KFU. Han møtte opp i Busterudparken med en ropert (som ikke fungerte), for å fortelle de engasjerte om hva som ville skje. Han fortalte at i verste fall, kunne i hvert fall 40 lærere til neste år forsvinne om ikke Strupe og Risum er fredet fra kuttene.

- Vi må få politikerne til å forstå at dette ikke er bra. Det gir mindre læringsutbytte, og det er ikke bra for barna våre. Skolene blir rasert. Er dette bra?, spurte Hageli folkemassen. Til svar fikk han et rungende, nei!

- Dette er virkelig ingen hyggelig julepresang, kom det som svar fra en i folkemassen.

Appeller foran rådhuset

Arve Sigmundstad var en av dem som også tok til ordet og holdt en appell foran rådhuset når lystoget nådde fram.

- Vi gir oss ikke før vi har en løsning på dette problemet. Ordføreren sier det ikke er noen penger igjen å ta av, men det går alt på politisk vilje. Det er viktig at dersom dette budsjettet vedtas, må dere fortsette å si fra, sa Sigmundstad utenfor rådhuset og ble møtt av et rungende svar.

- Engasjement er bra

- Samfunnet går fram av at folk engasjerer seg. Det er bra, og det må dere fortsette med. Dessverre er det slik at vi faktisk ikke har midlene som trengs for å skjerme for kutt. Da må vi kutte på andre områder, som det heller ikke er rom for. Dette er prisen vi må betale for å få økonomien vår på rett kjøl. Dersom budsjettet vedtas blir det 1,7 % kutt på skolene, noe som alt tatt i betraktning ikke er verdens undergang, svarer Ordfører Thor Edquist.

Det var ikke stille lenge utenfor rådhuset fra en appell var ferdig til den neste, da satte nemlig folkemassene raskt i gang med tilrop og klager.

- Nei til rasering, var noe av det som ble ropt til politikerne fra de engasjerte haldenserne. Dersom noe ble sagt av politikerne de ikke var enige i, ble det raskt reaksjoner.

Betaler gladelig høyere eiendomsskatt

Kai Hageli tok til ordet helt til slutt i det politikerne sa seg ferdig, og gjorde seg klare til kommunestyremøte.

- Jeg tror at fler av oss som står her, gladelig ville betalt høyere eiendomsskatt for at ungene våre skal ha det bra. De fortjener å kunne gå på en skole med god kvalitet. Med dette budsjettet blir ikke skolen bedre, sa Hageli til stor jubel og enighet.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.