Gå til sidens hovedinnhold

Nissemor for 136 barn

Artikkelen er over 7 år gammel

Takket være Anne Lise Lilleng har 60 Halden-familier hatt en hyggeligere julehøytid enn de hadde for- utsetninger til.

Anne Lises nisseaksjon har i år sørget for at 136 barn og deres familier kunne feire julaften og romjul med litt ekstra mellom hendene.

Gaveesker med gaver, mat og annet tilbehør som en julaften krever, skiftet hender et par dager før julaften.

Les også: Tom ser, hører og rører
Les også: - Hei, Odd i kiosken
Les også: Ildsjelens andre hjem

60 takknemlige og glade barnefamilier fikk utlevert juleeskene som andre Halden-familier hadde kjøpt til dem.

Men den med det bredeste smilet og mest tårer i øyekroken, var Anne Lise Lilleng.

– Utdelingsdagen er min julaften. Det mener jeg. Når juleeskene er utlevert, er jeg ferdig med jula. Det er virkelig en stor dag når man vet hvor voldsomt juleeskene blir satt pris på, forteller hun.

I 13 år

Dagen hvor juleeskene kjøres ut til mottakerfamiliene, er finalen i en prosess som starter allerede i oktober.

Da kontakter Anne Lise barnevernet i Halden med forespørsel om hvor mange familier som trenger et ekstra julebidrag.

– Første gang jeg gjorde dette, var i 2001. Da brukte jeg og Tore, mannen min, egne penger på å kjøpe middag, pålegg, gaver, julestrømper og andre ting som vi mente en familie trengte for å feire jul. Jeg bakte kaker og kjøpte blomst som jeg la på toppen sammen med et ferskt brød, forteller hun.

Handler til jul

Siden den gang har samarbeidet med barnevernet utvidet seg til å gjelde mange flere mottakere og givere. Noen flere nissemødre har det også blitt.

– Nå er vi tre damer som organiserer nisseaksjonen. Jeg er eldste nissemor, Elizabeth Hunnestad er den mellomste og Trine Danielsen er yngste nissemor. Barnevernet kobler giverfamiliene med mottakerfamiliene og sørger for at rett eske kommer til rett familie, sier Lilleng.

Som giver, får man tildelt kjønn og alder på mottakerfamilien. Ellers er det ingen forbindelse mellom partene.

– Vi har laget en handleliste for mat og andre ting som vi ønsker at giverne bidrar med. Det er også noen retningslinjer for hva som egner seg som gaver. Ellers står giverne fritt til å fylle juleesken sin med det de mener man trenger til julaften, sier Lilleng.

Hauger med gaver

Det brennende engasjementet for vanskeligstilte på selveste julaften, tror eldste nissemor kommer fra særlig to forhold. En av årsakene er dagens materialistiske fokus på jula.

– Folk løper rundt i butikker og stresser for å bli ferdige til jul. De handler gaver, mat, pynt og annet som de mener de må ha. Under juletrærne vokser haugene med gaver til barna. For noen blir det så mange at de bare åpner dem for så å slenge dem bort. Sånt reagerer jeg på, fastslår Lilleng.

Gaver til sjøs

Den andre grunnen til at Anne Lise Lilleng er mer opptatt av å gi enn å få, kan forklares med en fast juletradisjon hun hadde i ti år som ung.

– Jeg husker at jeg satt omtrent oppå radioen for å høre Erik Byes program «Vi går om bord». Det var mitt yndlingsprogram og handlet om sjøfolk som ikke kunne komme hjem til jul. De historiene tente en gnist i meg. Jeg sendte dem julegaver, og mange av dem sendte svar tilbake. Jeg fikk brev fra hele verden, og julegavene til sjøfolkene ble en veldig viktig del av jula mi, minnes hun.

– Fantastiske folk

Det kommer ingen tilbakemeldinger fra nisseaksjonens mottakerfamilier. Partene på begge sider av juleeskene er anonyme overfor hverandre, men Lilleng vet at gleden er stor i mange Halden-hjem.

– Barnevernet forteller om reaksjoner som møter dem når juleeskene leveres, og nissemødrene prater med alle som gir. Det er flere som sier til meg at juleesken er årets beste julegave å gi, sier hun.

Lilleng beundrer engasjementet som haldenserne viser nisseaksjonen år etter år.

– Utgangspunktet er at giverfamiliene skal gi bort det samme som de kjøper til sin egen feiring på julaften. Sånn sett krever vi ganske mye av dem. Likevel opplever vi hvert år at flere legger litt ekstra oppi juleesken. Folk er helt fantastiske, fastslår hun.

Stor giverglede

Den mangeårige givergleden overbeviser Anne Lise Lilleng om at nisseaksjonen kommer til å stå sterkt i lang tid framover.

– Vi er mange som har nok penger til å handle inn til dobbel julaften, og det fins nok av mottakerfamilier som trenger hjelp til å feire jul. Barnevernet må hvert år velge blant dem som trenger en juleeske. Og vi i nisseaksjonen kontaktes av folk etter fristen som ber innstendig om å få gi, forteller ildsjelen.

Kommentarer til denne saken