– Jeg har vært på Tistedal stadion siden jeg kunne komme meg dit på egen hånd, forteller Odd Grønberg.

De fleste kjenner han nok fra kiosken på stadion. Der har han tilbrakt utallige timer de siste 20 årene.

Begynte i kiosken

Det var også i kiosken Odd Grønberg startet sitt dugnadsarbeid for TTIF.

– I 1960 begynte jeg å stå i kiosken i gymsalen til den gamle yrkesskolen der Frelsesarmeen i Tistedal er i dag, forteller veteranen.

Kiosken hadde TV, noe som trakk mye folk.

– Vi tok inngangspenger for at folk skulle få se EM, VM og andre store idrettsbegivenheter. Prisen for å komme inn var en krone, minnes han.

Fra latter ...

Det var starten på et langt liv i TTIFs tjeneste.

– Jeg ble valgt som formann i ungdomsavdelingen høsten 1964. Da jeg ble foreslått, vegret jeg meg siden jeg skulle i førstegangstjenesten. Men den klubbens legendariske årsmøtedirigent, John Pettersen, var klar i talen. «Militæret slipper du», sa han og klubba meg inn, forteller ildsjelen og ler av minnene.

... til engasjement

Å le er noe Odd Grønberg gjør mye. Og ofte.

Grønberg har smilerynker i hele ansiktet.

Og så er han veldig engasjert. Det kom særlig til syne de årene Grønberg sto på sidelinja under kamper med TTIF fotball junior.

– Jeg var leder for alt av lag i ungdomsavdelingen til å begynne med. Og det var enkelt å høre meg når jeg var med på kamp. I Tistedal bruker vi gjerne store ord og store bokstaver, men det gode humøret ligger alltid tett bak, sier han. Og smiler.

– Det beste i hele verden

TTIF-veteranen, som blant annet trente fram laget som vant Norway Cup i 1973, er utrolig stolt av å komme fra Tistedal.

– Jeg har reist mye både i Norge og utlandet, og jeg mener det helt seriøst: Å være «tis’dæling» er det beste i hele verden, konstaterer Grønberg.

I 50 år har han virket i TTIF til det beste for barn og unge fra hans kjære hjemsted.

På stadion hver kveld

Innsatsen i ulike verv og som trener, er den formelle delen av dugnadsjobbinga i junioravdelingen.

Alle timene som altmuligmann enten det gjelder arbeidet med årbokprosjektene, i kiosken, med forberedelser til kamp, på Ormtjernhytta eller noe annet i regi av TTIF fotball junior, overlater ikke mange timer til andre ting.

– Som yrkesaktiv, jobbet jeg alltid etter TTIFs behov. Det innebar blant annet at jeg aldri kunne jobbe kvelder. Da var jeg på stadion. Og jeg engasjerte kollegene hos Baardsen til å trykke TTIFs årbøker. Det gjorde de etter arbeidstid – mens jeg var på stadion, forteller Grønberg.

Lange dager

Han har ofte titimersdager fra mai til oktober mens fotballsesongen er i gang. Med et par unntak i juli.

– Jeg holder det gående på stadion fra klokka seks-sju til åttetida. Da drar jeg bort på Tanken for å treffe Jannik (Jan Erik Olsen fra vinnerlaget på Norway Cup i 1973, journ.anm.) og resten av gjengen. Der preker og juger vi en times tid før det er tilbake til stadion. Der tilbringer jeg storparten av dagen med stor og små gjøremål, forteller Grønberg.

Liker å være aktiv

Ildsjelen stortrives på stadion og gleder seg til timene han kan tilbringe der.

– Det er alltid noe å gjøre, og slik håper jeg det fortsetter i mange år til. Noen syns nok jeg gir veldig mye til TTIF, men TTIF gir meg utrolig mye mer. I hvert fall nå som jeg er pensjonist. Jeg kan ikke tenke meg noe verre enn å sitte i ro en hel dag, sier Grønberg.

– Hei, Odd!

Fra sin faste plass i kiosken på Tistedal stadion har han god oversikt over fotballivet ved Femsjøen. Han kjenner «alle», og «alle» kjenner han.

– Jeg storkoser meg når jeg kan omgås barn og unge slik jeg gjør i dag. Når jeg går i byen, kan jeg plutselig høre et «hei, Odd». Det kommer både fra femåringer og femtenåringer. Det er herlig, sier Grønberg.

Også de voksne sier «hei, Odd». Og han gleder seg over å se at dem han selv trente i sine yngre dager, er tilbake på stadion. Nå som foreldre til en ny fotballgenerasjon.

– TTIF engasjerer mange og er en utrolig viktig institusjon i Tistedal, konkluderer en stolt og «medskyldig» Odd Grønberg.

FAKTA OM ÅRETS ILDSJEL:

  • 41 haldensere ble foreslått til «Årets ildsjel»
  • Fem menn og kvinner innen idrett, kultur og humanitært arbeid er nominert.
  • Prisen er på 25.000 kroner til laget eller foreningen som ildsjelden representerer.
  • Finalistene presenteres i HA i romjula.
  • I perioden 6.-17. januar kan folk stemme på sin ildsjel via SMS.