Edquist og Sigmundstad må hoppe ned fra gjerdet NÅ!

Skjebnetid: – Halden-samfunnet må våkne. Kakens framtid står på spill, skriver HA-redaktøren i denne lederen. Arkivfoto: HA

Skjebnetid: – Halden-samfunnet må våkne. Kakens framtid står på spill, skriver HA-redaktøren i denne lederen. Arkivfoto: HA

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LEDER 

I 158 år har Saugbrugs vært en vesentlig bidragsyter til Industribyen Halden. I de fleste av disse årene har den vært selve hjørnestenen. I storhetstida på 70-tallet jobbet intet mindre enn ti prosent av hele byens befolkning på «Kaken». Fikk du jobb innenfor portene, var du sikret resten av livet, var omkvedet.

Sånn sett er Saugbrugs en del av vår bys identitet. Den betydningen blir ikke akkurat mindre av at den ligger midt i byen. Alle ser den ruvende fabrikkpipa og dampen den slipper ut. Alle kan også se storheten i den voldsomme bygningsmassen. Samtidig vet alle at storhetstida er forbi. I dag sysselsetter bedriften bare en femtedel av hva den gjorde for 40 år siden.

Saugbrugs har vært igjennom store eksistensielle kriser flere ganger. Både rundt eierskap og omstillinger som følge av vekslende konjunkturer. Men bedriften har klart å finne nye eiere, modernisere seg og finne nye nisjer og markeder. Det er for eksempel ikke mer enn noen måneder siden Kong Harald åpnet det splitter nye biogassanlegget ved bedriften.

Igjen er det bekymring ved Saugbrugs. Denne gangen handler det ikke om fabrikken i Halden isolert sett. Det handler om konsernet som eier bedriften i Halden. For mens Saugbrugs høster fruktene av omstilling og modernisering, og isolert sett går med et overskudd i 200 millionerklassen, sliter Norske Skog med en enorm gjeld på åtte milliarder kroner. Selskapet er i dyp finansiell krise som kan ende i konkurs. Det jobbes iherdig for å få refinansiert konsernet.

Alle som har jobbet i et konsern vet hva det innebærer. Et konsern og en virksomhet er gjensidig avhengig av hverandre, og deler på mange måter skjebne. Skal en virksomhet overleve hvis konsernet ikke er bærekraftig, må den selges. Nye eiere må være villige til å overta. Det skaper usikkerhet. Det kommer helt an på motivasjonen den nye eieren har. I Saugbrugs' tilfelle har det vært spekulert i om konkurrenter vil kjøpe bedriften for så å legge den ned i konkurranseøyemed. Uansett; Saugbrugs er inne i en skjebnetid.

Det skulle en ikke akkurat tro. Vi er både overrasket og skuffet over at Halden-samfunnet tilsynelatende har satt seg på gjerdet. Ikke minst gjelder det lokalpolitikerne. Ordfører Thor Edquist virker sikker på at Saugbrugs vil overleve uansett, og finner derfor ikke grunn til å foreta seg noe nå, mens Arbeiderpartiets gruppeleder Arve Sigmundstad maner til ro. Han mener bedriften trenger det nå.

Historien viser at gjerdet ikke er det rette stedet å sitte nå. Overskuddsvirksomheter i norsk treforedlingsindustri er blitt lagt ned før. Vi tror tiden er inne for å mobilisere, planlegge og skape samhold. Halden-samfunnet må stå sammen og slå ring rundt en industribedrift som sysselsetter 450 mennesker, og som er en viktig del av vår bys historie og identitet.

I den sammenheng mener vi byens ordfører har en helt spesiell rolle. Han må ta initiativet. Han må tenne lommelykta for hele byen. Han må få opp engasjementet og kamplysten.

Historien viser oss at haldenserne har en helt unik evne til å stå sammen når det stormer som verst. Eksemplene er mange med nedleggelsen av Halden sykehus som kanskje det fremste. Dessverre har vi sett en sviktende tendens i dette samholdet de siste årene. Vi syntes det var trist at kommunestyret ikke la mer felles trøkk i kampen for å få fortgang i jernbaneutbyggingen til byen vår.

Skjebnetida for Kaken er mye større enn personlige motsetninger i det politiske miljøet. For Halden er den også mye større enn partipolitikk og stortingsvalgkamp. Haldens to stortingskandidater bør vende oppmerksomheten hjemover i valgkampen nå, og sammen dra med seg hele byen i kampen for framtida for Saugbrugs.

HOPP ned fra gjerdet!

Artikkeltags