Torsdag døde en 7-åring på Nannestad etter å ha fått et håndballmål over seg på trening. Sebastian Hovelsen Staal (10) fra Halden opplevde det samme på Risum før jul, men slapp med skrekken.

Var ikke festet

Da HA var på plass i hallen til Risum Videregående i går, lå det samme målet på gulvet. Det var ikke tilfelle da 11-årslaget til TTIF trente der i desember.

Mange yngre håndballag bruker en ekstra tverrliggere som står lavere, og det var den Sebastian lente seg på.
– Jeg visste jo ikke at målet var løst. Hadde jeg visst det hadde jeg ikke gjort det, sier Sebastian.

– Ganske utrolig

Pappa Ronny Staal forteller at han har tenkt mye på det som skjedde.
Det er jo ganske utrolig at noe sånt kan skje. Det kunne gått skikkelig ille, men heldigvis gikk det bra med Sebastian. Uansett håper jeg virkelig at den tragiske ulykken denne uka gjør at de ansvarlige tar tak i dette, sier Staal.

Vil fortsette

Hendelsen satte en støkk i sønnen hans, men håndball vil han fortsette med.
– Håndball er kjempegøy, sier Sebastian Hovelsen Staal.

– Et stort problem

HK Halden-leder Hans Eriksen forteller at han i lys av ulykken på Nannestad har sendt mail til overingeniør i Halden kommune Egil Hult om saken.
– Vi har yngre lag i flere haller i byen, og senest i helga sjekket jeg forholdene i Hjortsberghallen. Der manglet det bolter til å feste målene. Vi har lag i aksjon hele tiden, og i vinterferien skal vi ha håndballskole der. Sånn kan vi ikke ha det, sier Eriksen.

Må gjøre noe

I noen haller i byen er målene festet tilfredsstillende. Men slett ikke over alt.
– Vi står og passer på målene på hver trening, for på Strupe er det ikke utstyr til å feste de skikkelig. Vi er veldig bevisste på det, men det skal jo ikke være slik, sier Øyvind Liland som trener HKHs 8-årslag.

– Må bare fikses

Overingeniør Egil Hult i kommunen var på møte i Fredrikstad hele torsdagen og har ikke lest mailen fra Eriksen.
– Jeg skal ta tak i saken så fort som mulig. Vi kan bare ikke ha det slik, og nødvendig utstyr skal fikses i de kommunale hallene med en gang, lover Hult.

Målet er fjernet

Da HA besøkte Risumhallen torsdag ettermiddag lå det ene målet på gulvet.
– Vi er klar over at det ene målet har noen defekte skruer. Derfor har målet vært lagt på gulvet, sier Rød som forteller at det ble skrevet avviksmelding etter episoden før jul.
– Vi har nå fått HMS-midler til utbedring og skal installere et automatisk system, likt det vi har i Porsneshallen, sier rektoren.

Brukes daglig

Han har elever som daglig bruker hallen. På kveldstid blir hallen brukt av TTIF og andre idrettslag i byen.
– Vi har altså lagt målet ned, men om brukerne på kvelden har satt opp målet har vi ikke kontroll på. Nå blir uansett målet fjernet inntil vi får den nye sikringen på plass, avslutter rektor ved Halden Videregående skole Arild Rød.